Objekat u obliku ugroženog sisara; Fotografije: Baca Architects
Svetski projekti

Najveća morska opservatorija na svetu biće u obliku kita

Kit koji izranja iz vode u svojoj unutrašnjosti krije podvodnu stazu i restoran ispod nivoa mora.

Firma Baca Architects, koja potpisuje projekat najvećeg podvodnog centra na svetu, zamislila ga je u obliku kita – najvećeg sisara na svetu čiji je opstanak ugrožen.

Morski istraživački centar u Australiji (AUDC) promovisaće čiste okeane, a svoj laboratorijski i istraživački rad će usmeriti na interakciju sa posetiocima kako bi ih što više uputili o klimatskim promenama koji ugrožavaju podvodni svet.

Osim podvodne staze, posebna poslastica za sva čula biće restoran pod vodom – naravno, vegetarijanski.

Projekat vredan 30 miliona dolara će u potpunosti biti usmeren na iskustvo posetilaca, te će boravak u ovoj morskoj opservatoriji biti nesvakidašnje iskustvo od prvog trenutka. Osim podvodne staze koja ća pružiti nesvakidašnju šetnju, posebna poslastica za sva čula biće restoran pod vodom – naravno, vegetarijanski.

„Ovo će svakako biti veoma autentično, jer ljudi će se naći u nekakvom vidu akvarijuma, a ribe će moći da njih posmatraju. Dodavanjem restorana ispod nivoa vode, kao i podvodnih skulptura i drugih umetničkih dela, ovaj projekat će poboljšati iskustvo boravka na molu dugačkom 1,8 kilometara koji je sagrađen pre 155 godina“, rekao je Barry House, direktor mola Bustleton Jetty.

200.000 novih posetilaca

Izgradnja AUDC bi trebalo da otpočne sredinom naredne godine, a očekuje se da će ovaj podvodni centar biti otvoren za javnost u decembru 2022. godine. Menadžeri mola očekuju da će novi objekat dovesti više od 200.000 novih posetilaca, već tokom 2023. godine, što će ukupno sa dosadašnjim brojem posetilaca biti oko 900.000 na godišnjem nivou.

Centar će promovisati čiste okeane iz objekta u formi kita – sisara ugroženog klimatskim promenama.

Posebno je interesantan razvoj koncepta morske opservatorije.

 

Aksonometrija:

Drveni mol

Pristanište Busselton Jetty je najduži mol od drveta na južnoj hemisferi sa dužinom od 1.841 metar. Nalazi se u mestu Busselton i njegova izgradnja počela je davne 1864. godine.

 

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. branko

    hahahahah. horor

Ostavite odgovor

Obavezna polja *