Svetski projekti

Kako je razvijanjem osnove u obliku slova L dobijena razigrana fasada

Ovaj stepenasti objekat prvi je projekat arhitektonske firme OMA u Kuvajtu, a on će maksimalno iskoristiti kako prostorni kapacitet lokacije, tako i pogled na okolno priobalje.

Renomirana svetska arhitektonska firma OMA, u saradnji s lokalnom konsultantskom firmom Pace, osvojila je konkurs za izgradnju novog stambenog objekta u priobalju distrikta Hessa Al Mubarak, koji se trenutno nalazi u građevinskoj ekspanziji.

Projekat kule osmišljen je kao sinergija pet stambenih blokova koji su organizovani stepenasto, a cilj projekta bio je da se maksimizuje zauzetost parcele na donjim spratovima i da se optimizuje pogled kroz vertikalnu osu zgrade. Međutim, najinteresantnije za ovaj projekat jeste kako je dobijena baš ovakva fasada.

Objekat pravilne forme u obliku slova „L“ u podnožju postepeno širi ugao da bi se poslednji blok potpuno ispravio.

Objekat pravilne forme u obliku slova „L“ (ili ako vam se više sviđa, ćiriličnog „G“) u podnožju postepeno širi ugao da bi se poslednji blok potpuno ispravio. Na ovaj način raznovrsnim tipologijama stanova i penthausa omogućen je panoramski pogled na grad i zaliv.

Na kraju to izgleda ovako:

Terasasti prostori

Ovakav nekonvencionalni dizajn stvara terasaste prostore koje su oblikovane u rekreativne površine, bazene i zone a odmor i relaksaciju.

Prizemlje ima lounge zonu i co-working prostor.

Izgradnja od 2020. godine

Iyad Alsaka, partner u birou OMA koji se se već iskalio na projektima na Bliskom Istok, poput Waterfront City u Dubaiju i HAI Airport City u Dohi, biće zadužen i za ovu zgradu.

Očekuje se da će ovaj projekat stambene kule ući u izvođačku fazu početkom 2020. godine.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *