Izdvojeno, Svetski projekti

Pravoslavna kapela oblikovana u duhu savremene arhitekture

Arhitekta Michail Georgiou isprojektovao je kapelu na Kipru zadržavajući elemente lokalne crkvene arhitekture oplemenjujući je modernim načinom oblikovanja.

Kapela od svega 60 kvadrata ima sve uobičajene arhitektonske elemente jednog pravoslavnog hrama: naos, travej, narteks, dva broda… Međutim, kapela arhitekte Michaila Georgioua, posvećena Svetom apostolu Petru i Svetoj Jeleni, oblikovana je drugačije što se vidi sa samog ulaza gde zakrivljeni krov izlazi iz gabarita objekta stvarajući tako predprostor koji je tu da poželi dobrodošlicu vernicima i posetiocima.

pravoslavna-kapela-kipar-01

Zakrivljen krov prelazi preko unutrašenjeg dela taman taliko da dozvoljava prodor prirodne svetlosti u unutrašnjost kapele. Na istočnom kraju, nalazi se samostojeća polukružna forma u kojoj je smeštena apsida, piše ArchDaily.

pravoslavna-kapela-kipar-05

Na zapadnom kraju kapele postavljene su vertikalne rešetke koje služe da smanje prodor jakog grčkog sunca u unutrašnjost objekta a pritom je na njih okačeno i crkveno zvono. Cela zapadna strana je u staklu, odnosno, u staklenim vratima visine 5,4 metara koja filtriraju svetlo stvarajući poseban ambijentalni utisak u enterijeru.

pravoslavna-kapela-kipar-07

Na ikonostastu su oslikani Isus Hrist, Bogorodica, Sveti Apostol Petar i Sveta Jelena koji su dodatno naglašeni filtriranim ambijentalnim svetlom.

pravoslavna-kapela-kipar-08

Geometrijski ornamenti vise sa plafona kao nebeska tela.

pravoslavna-kapela-kipar-02

Kapela je napravljena od čelika i armiranog betona a obmotana je seizmičkom, izolacionom ljuskom debljine svega 100 milimetara. Ljuska je napravljena od ferocementa, kompozitnog materijala koji se često koristio 60-tih godina za pravljenje taknih struktura i čamaca. Tehnika je oživljena u ovom projektu kako bi se dobio što precizniji zakrivljeni oblik krova uz održanje niskih troškova gradnje.

pravoslavna-kapela-kipar-15pravoslavna-kapela-kipar-12 pravoslavna-kapela-kipar-09 pravoslavna-kapela-kipar-07

Kapela deluje jednako impozantno i danju i noću.

pravoslavna-kapela-kipar-04 pravoslavna-kapela-kipar-03

Foto: Charis Solomou

pravoslavna-kapela-kipar-14 pravoslavna-kapela-kipar-13
Pogledajte i kako izgleda nova pravoslavna crkva koja se zida u Njujorku na mestu srušenih Bliznakinja.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *