Građevinarstvo, Materijali

Panelni sistem gradnje sa neprekidnom internom izolacijom

Među deset finalista Lafaržovog konkursa za najbolju inovaciju 2010. u oblasti održive gradnje, tri projekta su bila iz Srbije, a jednu od tri prve nagrade dobio je projekat Jovana Nikolića „Panelni sistem gradnje sa neprekidnom internom izolacijom“.

Sa namerom da nagradi najinventivnije projekte u Evropi u oblasti građevinske industrije, Lafarž grupa je sredinom prošle godine raspisala konkurs za najbolju inovaciju, koji je, po rečima potpredsednice PKS Vidosave Džagić „evropski šampionat u inovativnosti kad je održiva gradnja u pitanju“. Na konkurs se prijavilo više od hiljadu projekata, odabrano je 104, a među prvih deset našla su se čak tri projekta iz Srbije, čiji su autori prisustvovali proglašenju pobednika u Lafaržovom istraživačkom centru u Lionu. Jednu od tri ravnopravne prve nagrade dobio je Jovan Nikolić, vlasnik preduzeća „Kvatro konstrakšn“ i autor projekta „Panelni sistem gradnje sa neprekidnom internom izolacijom“.

Na konferenciji, održanoj danas u PKS, dobitnik prve nagrade Jovan Nikolić je objasnio da je njegova inovacija zasnovana na principu starog srpskog sistema gradnje pomoću „talpe“, a da je rezultat sedmogodišnjeg rada. Koristeći termo most od betona, ovaj sistem gradnje rešava probleme gubitka energije, vlage i buđanja zidova, a ostvaruje brzinu gradnje od 60 dana. Nikolić je izrazio zadovoljstvo što je tim vrhunskih stručnjaka Lafaržovog istraživačkog centra iz Liona projekte iz Srbije izabrao za finaliste. Niko u Srbiji, osim Privredne komore Srbije, nije prepoznao značaj naše inovacije, a u Komori sam dobio i prve informacije o konkursu, rekao je Nikolić, doajući i svoje zadovoljstvo što, uz novčani deo od 20 000 evra, dobija nastavak saradnje sa Lafaržom. Takođe, on očekuje i veću sigurnost za svoj inovativni sistem gradnje, jer Lafarž posluje u 70 zemalja sveta, što će mu pomoći u kontroli neovlašćenog korišćenja njegove tehnologije.

Objekti od specijalnih prefabrikovanih ferocementnih elemenata

I druga dvojica finalista nastaviće saradnju sa Lafarž grupom, svaki u skladu sa svojim potrebama. Projekat „Objekti od specijalnih prefabrikovanih ferocementnih elemenata“ Milenka Milinkovića, vlasnika preduzeće „Milinković Kompani – MC Sistem“ je već u fazi komercijalne eksploatacije. Na osnovu te inovacije napravljena je školska sportska sala u Boljevcu, a ugovorena je i gradnja u Obrenovcu, Stalaću i u Surčinu. Uz sve druge prednosti, ove sportske hale omogućavaju šest puta manji utrošak energije nego standardne. Cilj svih inovativnih rešenja je da dođu do upotrebljivosti, a to smo postigli uz pomoć Privredne komore Srbije, rekao je Milinković.

Oblikovani građevinski blok

Projekat „Oblikovani građevinski blok“ Srećka Stefanovića, vlasnika „Hemi eko“, još je u embrionalnoj fazi, ali je naveo stručnjake Lafaržovog istraživačkog centra da ga uvrste među finaliste. Kad bude realizovana, Stefanovićeva inovacija će omogućiti gradnju objekta bez skele i pojeftinjenje od 30 do 40 odsto. Diplomirani inđženjer hemije, Stefanović u svojoj firmi ima asortiman proizvoda isključivo zasnovanih na svojim inovacijama. Njegov „Hemi eko“ izvozi 95 odsto proizvodnje.

Lafarge i dalje ulaže u inovacije

Iako je svetska kriza najviše pogodila građevinsku industriju, Lafarž grupa nije smanjila novac koji ulaže u istraživanje, rekao je na konferenciji Rade Bučevac, menadžer Lafarž BFC. Naročita pažnja se poklanja istraživanjima vezanim za održivi razvoj, na koja odlazi čak pola tog fonda. Trojica srpskih finalista su vlasnici preduzeća koja posluju na bazi njihovog znanja i razvijanja novih tehnologija, a njihov uspeh na Lafaržovom konkursu, i nastavak saradnje koji je najavljen, predstavlja primer dobre prakse saradnje velike kompanije i malih inovativnih kompanija, što će Privredna komora Srbije nastaviti da podržava, rekla je potpredsednica PKS Vidosava Džagić i najavila gostovanje stručnjaka Lafaržovog istraživačko-razvojnog centra iz Liona u Komori Srbije za septembar ove godine.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Tihomir S

    Da li neko zna kako se ovo pokazalo u praksi?

Ostavite odgovor

Obavezna polja *