Materijali

Novo nemačko staklo za protivpožarne prozore bez opasnog akrilamida

Prozori otporni na vatru nisu novost na tržištu ali malo je poznato da oni sadrže gel koji je kancerogen. Ovaj novi tip stakla daleko je ekološkije i tehnološki naprednije rešenje!

Konvencionalni protivpožarne prozori uglavnom se sastoje od dvoslojnog stakla ispunjenim hidrogelom na bazi akrilamida, koji može da stvara ekološki problem u okruženju. Ova stakla funkcionišu po principu da, kada je prozor izložen vatri, prvo pukne jedno staklo a onda gel postaje izložen vatri. Tada voda u gelu nastavlja da ključa, a temperatura drugog stakla se smanjuje usled hlađenja isparavanjem. Zatim hidrogel formira gusti toplotno-izolacioni sloj soli na drugom staklu i štiti ga.

Reklo bi se idealno – da hidrogel na bazi akrilamida nije kancerogen.

Tražeći bezopasniju alternativu toksičnom hidrogelu, naučnici sa nemačkog Fraunhofer instituta za zaštitu životne sredine, bezbednost i energetiku, eksperimentisali su sa raznim supstancama. Nakon skoro 60 neuspešnih pokušaja otkrili su da je „osnovna komponenta“ ta koja odgovara njihovom proračunu.

Foto: Fraunhofer/Banczerowski

Nova komponenta omogućava da prozori ostanu neoštećeni i pri temperaturi preko 1.000C u periodu do dva sata.

Nova razvijena komponenta na bazi gela nije kancerogena, niti je na bilo koji drugi način opasna i omogućava da prozori ostanu neoštećeni i pri temperaturi preko 1.000 Celzijusovih stepeni u periodu do dva sata. Osim toga, proizvodna linija za stvaranje novih vatrootpornih stakala proizvede samo 20 kilograma otpada dnevno. Radi poređenja, prema proračunima naučnika sa Fraunhofera, tradicionalna proizvodnja vatrootpornih stakala stvori između 150 i 160 kilograma otpada na dnevnom nivou.

Nova stakla se trenutno koriste pri obnovi Global Towera, kao i za izgradnju Grand Towera, a oba objekta se nalaze u Frankfurtu… za koje se nadamo da neće imati priliku da isprobaju otpornost ovog stakla.

Više o ovom staklu pogledajte u videu:

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *