Materijali

Žedni beton na čijoj površini se ne zadržava voda

Topmix Permeable je porozni beton koji može da propusti 600 litara vode po kvadratnom metru svakog minuta, što bi u budućnosti moglo da spreči poplave i spase ljudske živote.

Svake godine širom sveta neki region zadese katastrofalne poplave. Svedoci smo obilnih kiša kao prošle godine na Balkanu, međutim najveći problem u gradovima jeste što se odvodi na ulicama i trotoarima brzo zapuše i počnu da se izlivaju. Rešenje stiže u vidu poroznog betona zvanog Topmix Permeable.

Topmix-Permeable-3

Kako piše RTS, kompanija Lafarge Tarmac ponudila je rešenje, takozvani žedni beton, odnosno Topmix Permeable. Porozni beton može da propusti neverovatnu količinu vode – 600 litara po kvadratnom metru svakog minuta, što je više nego dovoljno za bilo kakav pljusak ili nepogodu.

Demonstraciju su izveli tako što su iz mešalice, u roku od nekoliko minuta, izlili 4.000 litara vode, koja nije uspela da se razlije na više od desetak kvadratnih metara.

Objašnjavaju da ovaj beton ima niz primena, kao i da bi njime mogle da budu presvučene strane ulica, tako da se sa običnog nepropusnog betona, voda sliva na Topmix koji je upija i iz kog se sliva dalje u kanalizaciju ili podzemne vode.

Topmix-Permeable-2

Zanimljivo je da se ne zagreva mnogo na toploti kao običan beton, a jedini nedostatak mu je što bi mogao da bude problematičan u hladnim krajevima sa veoma niskim temperaturama, jer bi vrlo hladna voda mogla da ga ošteti.

Topmix-Permeable-4

Pročitajte i kako izgleda beton armiran bambusom.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *