Aktuelno, Materijali

Alternativa: Beton armiran bambusom

Hoće li suverenog vladara građevinarstva – čelik – uspeti neko da skine s trona? Napad stiže iz neočekivanog pravca!

Zemlje u razvoju imaju najveću potražnju za armiranim betonom ali uglavnom nemaju resurse da bi sami proizvodili čelik. Kako se ne bi stavile u položaj milosti globalnog držišta kojim domiraju razvijene ekonomije singapurska laboratorija Future Cities osmislilo je alternativu koja će im pomoći u betoniranju – ali ovog puta s bambusom kao armaturom.

Po pitanju zatezne čvrstoće, bambus je bolji od većine materijala uključujući i armaturu od čelika.

On ostvaruje ovu čvrstoću zahvaljujući šupljoj, cevastoj strukturi koja je evoluirala milenijumima kako bi se prilagodila vetrovima i prirodnim nepogodama. Bambus je takođe pogodan materijal jer je lagan a pritom se i veoma lako seče i transportuje. Zbog veoma brzog rasta i nezahtevnosti po pitanju lokacije uzgoja, bambus je veoma jeftin materijal. Još jedna prednost bambusa je ta što tokom svog ubrzanog rasta troši veliku količinu CO2 što znači da je korišćenje ovog materijala za gradnju pogodno i za očuvanje prirodne sredine.

Naravno, bambus ima i svojih nedostataka. Usled temperaturnih promena i absorbcije vode, bambus se dosta skuplja i širi. Takođe, bambus je kao i svaka biljka podložna biodegradaciji i raspadanju.

U svakom slučaju, laboratorija Future Cities trenutno istražuje kako bi se bambus mogao najbolje iskoristiti kao konstruktivni materijal a prvi eksperimenti dali su dobre rezultate.

Naravno, ovo nije prvo istraživanje koje za cilj ima da nađe zamenu za čelik. Nedavno smo pisali o tekstilnom betonu kao i kompozitnoj armaturi koja se pokazala veoma dobro u praksi.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *