Na obodu trga se nalaze Galerija Matice srpske, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i Galerija Rajka Mamuzića; Foto: Relja Ivanić
Izdvojeno, Konkursi

Konkurs za Trg Galerija u Novom Sadu

Jedan od najznačajnijih javnih gradskih prostora u Novom Sadu, zajedno sa još tri lokacije u gradu, predmet je međunarodnog konkursa Nova mesta.

Sa namerom da unaprede kvalitet svakodnevnog života u Novom Sadu, Fondacija „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ i Društvo arhitekata Novog Sada raspisali su međunarodni arhitektonski-urbanistički konkurs Nova mesta za uređenje četiri centralna gradska prostora, među kojima je i Trg Galerija u Novom sadu.

Jedan od najvažnijih objekata na ovom trgu je Gelerija Matice srpske, Foto: Relja Ivanić

Program i projektni zadatak

Predmetna lokacija predstavlja prostor koji objedinuje tri muzejsko-galerijske ustanove. To su: Galeriju Matice srpske, Spomen-zbirku Pavla Beljanskog i Galeriju Rajka Mamuzića. Trenutno na zadatoj lokaciji postoji zelena površina i parking. U sklopu konkursa Nova mesta, zamišljeno je objedinjavanje ove dve celine u jedinstvenu prostorno-programsku celinu – jedinstvene namene i oblikovanja.

Prostor treba posmatrati kao programski definisani javni prostor grada, čiji je koncept određen činjenicom da na njega izlaze tri gradske galerije. U tom smislu, programi koji ove institucije već realizuju, na zatvorenom i otvorenom, mogu biti posmatrani kao početna tačka razvoja koncepta i programa. Ovo se odnosi posebno na izlagački program, te bi trebalo predvideti „izlazak“ programa galerija na trg:

  • oblikovati javni prostor koji bi obuhvatio „park skulptura“ (predvideti postamente), ili neki drugi oblik postavljanja skulptura u javni prostor;
  • prostor za efemerne izložbe i umetničke postavke, za koji treba razmotriti mobilijar i izlagački koncept koji može da zadovolji različite produkcijske zahteve;
  • prostor za sedenje i odmor koji se može razmatrati i kao mesto događaja.
Trenutni izgled zelene površine Trga Galerija; Foto: DaNS

Mešovita namena

Takođe, učesnici mogu razmatrati paviljonske strukture koje bi služile programima galerija (radionice, tribine, govorni program, i sl.), letnji kafe, zajednička suvenirnica/knjižara galerija i slično.

Rešenjem se mogu razmatrati i ostali postojeći programi na lokaciji, a koji se mogu otvoriti ka trgu (kao npr. kafe knjižara), te doprineti kvalitetu programa trga.

Postojeće zelenilo na trgu se u najvećoj meri zadržava. Pošto se radi o javnom gradskom prostoru na koji izlaze objekti izuzetnih arhitektonskih vrednosti, posebnu pažnju posvetiti materijalizaciji, elementima mobilijara, rasveti i ostalim temama dizajna urbanog prostora.

Rokovi:

Svoja rešenja učesnici mogu slati najkasnije do 24. avgusta 2021. godine (do 15h).

Preuzimanje konkursne dokumentacije:

Celokupnu Konkursnu dokumentaciju učesnici konkursa mogu preuzeti sa Portala javnih nabavki Uprave za javne nabavke. Sadržaj konkursne dokumentacije je:

  • Objedinjen raspis konkursa za sve četiri lokacije koje su predmet ovog konkursa;
  • Izvodi iz raspoloživih i aktuelnih urbanističkih i planskih dokumenata;
  • Fotografije i/ili video snimci za sve četiri lokacije.

Ukoliko imate pitanja:

Ukoliko imate pitanja vezano za konkurs „NOVA MESTA“, možete kontaktirati Fondaciju „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ putem email adrese [email protected] ili Društvo arhitekata Novog Sada (DaNS) putem email adrese [email protected].

Situacija:

Fotogalerija:

Kada ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. miki

    moje lično mišljenje, potrebno je samo napraviti veliku funkcionalnu podzemnu garažu sa svim pratećim elementima, gore oplemeniti već postojeću zelenu površinu sa divnim starim jelama kvalitetnim novim rastinjem, diskretnom fontanom, skulpturom i drugim neophodnim mobilijarom za ljude i ništa više! dovoljna je već trajna greška učinjena sa ovim strašilom od novog objekta u blizini na žalost!

Оставите одговор

Obavezna polja *