Arhitektura

Klin-kuća za bolji pogled na okruženje

Upečatljiva arhitektura ističe geometrijske elemente u trouglastom obliku klina, kao i asimetrične prozore, a sve sa idejom o što boljem otvaranju pogleda iz unutrašnjosti ka okolnom prirodnom okruženju.

Objekat nazvan Wanaka Wedge House nalazi se u novozelandskom Južnom ostrvu, a okružena je planinama. Njena spoljašnjost izvedena je baš u skladu sa tipičnom savremenom novozelandskom arhitekturom, te je fasada prekrivena valovitim metalnim panelima.

Zidovi kuće izvedeni su od drvene strukture dok je fasada od valovitih metalnih panela.

Svaki primenjeni materijal i sistem u kući izabrani su imajući održivost na umu. Autori iz biroa Actual Architecture, koje potpisuju projekat kuće, oslanjale su se tokom rada na lokalne zanatlije, gde god je to bilo moguće.

Zidovi kuće izvedeni su od “drvene strukture sa okvirima od lokalnog LVL drveta kako bi se izbegao intenzivan transport materijala”, što bi bio manje održiv proces, navode arhitekte za Inhabitat.

Svetli enterijer

Nasuprot tamnom eksterijeru, enterijer kuće je izveden većinski u svetlim materijalima. Delovi podova, zidova i plafona su izvedeni od obloga napravljenih po narudžbini, od mlevenog eukaliptusa, koji se uzgaja lokalno. Ostatak zidova ostavljen je u čistoj, beloj boji kako bi najadekvatnije nosili kolekciju umetničkih dela klijenta.

Oko kuće su zasađene trave i biljke kako bi se ovce vratile u okruženje.

Vlasnici kuće bili su u velikoj meri uključeni u detalje dizajna enterijera, koji su videli kao utočište od njihovog poslovnog života kao vrhunskih muzičara, koji uključuje mnogobrojna međunarodna putovanja.

Oni su želeli i da jasno uspostave vezu sa prirodnim okruženjem, te su autohtone trave i biljke odabrane za zasad u neposrednoom okruženju kuće, kako bi se obezbedilo adekvatno područje za vraćanje ovaca u okruženje.

Energetski višak

Znatna količina prirodnog osvetljenja kao i uspostavljena poprečna ventilacija, preko naspramno organizovanih prozora, doprinosi održivosti kuće. Arhitekte su naznačile da “termičke performanse premašuju novozelandske standard za porodičnu kuću”.

Zahvaljujući njenoj povoljnoj orijentaciji, toplotnoj pumpi i fotonaponskim panelima ova kuća je pravi primer energetski efikasnog stanovanja u divljini.

Za poručivanje

Wanaka Wedge House je prototip kuće koji se može prilagoditi različitim potrebama  i lokacijama, i kao takav dostupan je za poručivanje.

Grafičke podloge

Osnova prizemlja
Osnova sprata

Foto: Dennis Radermacher

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. miki

    fantastično!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *