U okviru poznate fabrike sira u Ekvadoru, kancelarijski deo i skladište smešteni su pod zajednički krov do čijeg oblika se došlo na osnovu okolnih šiljastih planinskih vrhova.

Po projektu arhitekata iz Felipe Escudero studija, neobični krov od aluminijuma vizuelno deli objekat na tri jedinice različitih veličina. Arhitektura čitavog objekta fabrike sira La Holanda Cheeses potpuno odudara od okoline, a pritom je i krovni aluminijum obložen strogo crnom mat nijansom, dok mu fasada kontrira sa besprekorno belim površinama.

Oblik krova asocira na šiljaste planinske vrhove koji okružuju lokaciju.

Zbog oblih vrhova, čitav objekat deluje još upadljivije, a iz studija kažu da su se za taj oblik odlučili jer ih asocira na šiljaste planinske vrhove, što se vidi i po njihovom originalnom konceptu:

Kancelarijski deo smešten je ispod dva glavna šiljka, a sličnog oblika je i mali pomoćni objekat pripijen uz bok glavne zgrade. Najveći deo objekta ispad pripada skladištu fabrike, čija se temperatura kontroliše pomoću poliuretanskih panela za izolaciju kakva odgovara potrebama fabrike.

Ukupna površina objekta  zauzima oko 1.000 kvadrata, a na placu se takođe nalazi i veliki parking za zaposlene, kao i platforma za utovar robe, budući da kroz ono imanje dnevno prođe veliki broj vozila.

Ogromni prozori

Unutrašnjost radnog dela obogaćena je velikim prozorima koji se prostiru od poda pa do samog vrha plafona zbog čega je čitav prostor konstantno obasjan prirodnim svetlom. Sam enterijer uređen je u savremenom, mahom industrijskom stilu i podeljen je na više nivoa.


Kako piše Design Boom, u okviru placa nalazi se i dvorište  kako bi radnicima obezbedilo mesto za odmor i kontemplaciju. Budući da je projekat još uvek nov, verujemo da će njihova bašta vremenom postati još bujnija.

Na kraju, pogledajte i zvanični video projekta zahvaljujući kojim čete steći bolji uvid u organizaciju prostora:

 

Fotografije i snimci: Estudio Felipe Escudero

Kad ste već ovde…