Arhitektura i priroda mogu zajedno; Foto: Yasunori Shimomura
Svetski projekti

Kompaktna kuća u Japanu s levitirajućom fasadom

Zakrivljeni otvori uokviruju pogled na dvorište, ublažavaju priliv jake sunčeve svetlosti i stvaraju zanimljivu igru senki u skladnoj kući sa fasadom koja izgleda kao da lebdi.

Firma Arbol Design projektovala je kuću u Osaki sa idejom da napravi malu oazu za tročlanu porodicu koja će u njoj živeti. Arhitekte su pritom istakle da su njihovi klijenti želeli da kuća ima nesvakidašnju atmosferu sa jednostavnim, egzotičnim elementima.

Rezultat je kuća površine od samo 60 kvadratnih metara koja je okarakterisana dinamičnim lukovima u unutrašnjosti i dvorištem čija bujnost se nazire i kroz izdignutu fasadu.

Dinamični lukovi definišu staze, odnosno kretanje od jedne prostorije do druge ali uokviruju pogled na dvorište.

Svi prolazi, kako oni koji vode u dvorište tako i u unutrašnjosti kuće, su lučni i predstavljaju primarni dizajnerski element objekta.

Igra senki

„Objekat je smešten u samom centru grada, gde se nalaze hramovi i stare japanske kuće. Inspirisani Peranakan stilom u arhitekturi (kojeg karakteriše eklektika u bogatstvu materijala i boja, prim.ur.) osmislili smo niz dinamičnih lukova koji definišu staze, odnosno kretanje od jedne prostorije do druge. Zakrivljeni otvori takođe uokviruju pogled na dvorište, ali ublažavaju priliv jake sunčeve svetlosti i stvaraju zanimljivu igru senki.“, istakle su arhitekte za Dwell.

Veličina i forma lukova ritmički varira, a veza koja se preko njih stvara između unutrašnjosti i spoljašnjosti daje osećaj dubine prostora i otvorenosti.

Materijalizacija podova

Celokupna unutrašnjost kuće je izvedena u otvorenom konceptu, a smenom materijalizacije na nivou poda pravi se vizuelna podela prostora po funkcionalnim zonama.

Život u dvorištu

Iako je kuća, kao i njeni susedi, formirana kao kuća u nizu, zahvaljujući lukovima ali i dvorištu sakrivenom odmah ispred frontalne fasade kao i centralnom dvorištu, stvara se veza sa spoljašnjošću te mogućnost da se živi van zatvorenih 60 kvadrata.

Fasada je izdignuta od nivoa ulice, zelenilo izlazi iz dvorišta pa se stiče utisak da objekat lebdi iznad tla.

Najzanimljiviji element kuće svakako je suspendovana prednja fasada. Ona je izdignuta od nivoa ulice, te se stiče utisak da objekat lebdi. Zapravo, prednja fasada je ograda dvorišta, a otvor pri dnu pruža prijatnu cirkulaciju vazduha.

Vegetacija ispod fasade

Zelenilo prednjeg dvorišta izvire kroz otvore ta se i sa ulice može videti kako je kuća povezana sa prirodom. Tokom noći ovaj otvor na fasadi propušta svetlost iz unutrašnjosti i daje poseban levitirajući izgled kuće.

Arhitektura i priroda mogu zajedno

Iako je parcela na kojoj je izgrađena kuća mala, arhitekte su uspele da organizuju skladnu vezu otvorenog i zatvorenog prostora i da pokažu kako arhitektura i priroda kroz minimalistički dizajn mogu zajedno živeti u jednom gradu.

Foto: Yasunori Shimomura

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *