Kako bi se stvorila iluzija levitiranja, arhitekte su izdigle objekat, a bazu obložile ogledalima koja reflektuje okolni pejzaž.

Grčki biro Kapsimalis Architects je inspirisan okolnim brdima, u centralnom delu ostrva Santorini, projektovao kuću sa pogledom na more. Kako bi se postigla iluzija levitiranja, arhitekte su za početak predvidele iskopavanje rupe dubine 3 metra i površine 20×10 metara, a deo te zemlje i zelenila prebačen je na krov objekta, tako da bi pogled iz neba bio gotovo nepromenjen. Od preostalog dela zemlje je blago izdignut teren oko objekta, tako da se on skladno uklapa u svoje okruženje.

Međutim, ono što čini ovaj objekat specifičnim jeste što je prizemlje obloženo reflektujućim površinama zahvaljujući kojima ova kuća izgleda kao da lebdi u vinogradima.

 

Prizemlje je obloženo reflektujućim površinama zahvaljujući kojima ova kuća izgleda kao da lebdi u vinogradima.

Stambeno prostori su organizovani u podrumu, na prizemlju, dok je najviši nivo objekta, osim jedne zone namenjene kancelariji, pretežno organizovan kao terasa.

Prizemlje je projektovano u ravni sa okolnim terenom, kamuflirajući se u pejzaž, zahvaljujući fasadi u završnoj obradi od ogledala… za koje ne znamo kako će se održavati u praksi. Prizemlje je organizovano u otvorenom planu i pored kuhinje sa trpezarijom i dnevnog boravaka tu se našla i spavaća soba sa kupatilom.

Na istočnoj strani je dvorište sa bazenom, kom se pristupa iz prizemlja, dok je glavni ulaz u objekat sa zapadne strane, kao i pristup krovnoj terasi i podrumu.

Debeli zidovi

U podrumu su pored radnog prostora smešteni i prostori za skladištenje i tehničke prostorije.

Na spratu je takođe organizovan radni prostori, koji izolovani debelim zidovima odoleva jakom ostrvskom suncu, a baš zbog takve konfiguracije stvara se osećaj boravka ispod zemlje.

Kako bi se u određenim delovima olakšao masivni izgled objekat, i dopustio protok prirodnog svetla u prizemlje, arhitekte su u zoni sprata formirale kombinaciju zasvođenih krovova i piramidalnih otvora.

Na ravnom krovu zasađena je vinova loza, kako bi objekat predstavljao prirodan nastavak svog okruženja.

Kako bi se objekat što bolje integrisao u okruženje, paleta materija i boja je veoma prirodna. Plafoni, podovi i zidovi su planirani u zemljanim tonovima, dok su pregradni zidovi obloženi hrastovim drvetom. Komadni nameštaj ima jednostavan dizajn i predviđeno je da bude u svetlim tonovima ili u drvetu.

Na samom vrhu objekta postoji sloj zemlje u koji je zasađena vinova loza, kako bi objekat predstavljao prirodan nastavak svog okruženja.

Grafički prilozi

Osnova podruma
Osnova podruma
Osnova partera
Osnova partera
Osnova sprata
Osnova sprata
Osnova terase
Osnova terase
Presek kroz objekat
Presek kroz objekat

Rendering: Antonis Tzortzis

Kad ste već ovde…