Prošlogodišnji renderi Kliničkog centra
Novi objekti

Kako će izgledati budući kompleks Kliničkog centra Vojvodine

Lamele B i C Kliničkog centra Vojvodine, koje predstavljaju postojeći kosturi u okviru nedovršenog kompleksa najvećeg zdravstvenog centra u Vojvodini, dobile su „zeleno svetlo“ za početak izgradnje.

Klinički centar Vojvodine u Novom Sadu će izgleda konačno biti kompletiran! Naime, kako je na sednici Pokrajinske vlade izneo sekretar za zdravstvo Zoran Gojković, sredstva iz trećeg kredita koji je Vlada Srbije potpisala sa EIB nalaze se na računu države i stekli su se svi uslovi da radovi počnu, piše 021.

Tenderska dokumentacija je ispravna (nakon što je u više navrata proteklih godina bila na razmatranju u Luksemburgu), a u narednih sedam do 10 dana trebalo bi da bude raspisana javna nabavka za odabir izvođača radova na izgradnji blokova B i C.

„Po proceduri EIB, tender traje 60 dana, sledi ekspertiza njihovih timova i očekuje se da će do kraja godine biti potpisan ugovor sa odabranim izvođačima radova. Potom stupamo u građevinske radove, vredne 32,6 miliona evra. Objekat će biti površine 33.275 kvadrata, spratnost P+3, a planirana je direktna topla veza sa Poliklinikom, Internom klinikom i Urgentnim centrom, tj. postojećim blokom A. Očekujemo 348 novih kreveta, 22 kreveta za hiruršku intenzivnu negu, 24 kreveta na poluintenzivnoj hirurškoj nezi i 14 kreveta za jedinicu za transplantacionu hirurgiju u okviru potpuno nove jedinice KCV“, naveo je Gojković na sednici otvorenoj za medije.

 

Objekat će biti površine 33.275 kvadrata, spratnost 5+3, a planirana je direktna topla veza sa Poliklinikom, Internom klinikom i Urgentnim centrom.

Kako je od ranije poznato, u novim blokovima biće ukupno 16 novih operacionih sala, u prizemlju će biti kompletna dijagnostika, odeljenje za sterilizaciju, laboratorija i nuklearna medicina, a Gojković je naveo da će sve sobe biti urađene po evropskim standardima, što znači da će biti jednokrevetne i dvokrevetne, uređene i sa zasebnim toaletima. Blokovi će imati ukupno 10 liftova i četiri stepenišna jezgra.

Paralelno će se raditi rekonstrukcije postojeće Interne klinike i Poliklinike. Istovremeno će se nabavljati i nova oprema, kreveti i sve što je potrebnokako bi, sa završetkom svih radova, objekat bio potpuno useljiv.

Idejno rešenje za Kamenicu 3

Pokrajinska vlada je donela rešenje kojim se 26,5 miliona dinara usmerava Institutu za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici za finansiranje izrade idejnog rešenja i projektno-tehničke dokumentacije objekta Kamenica 3 s PET centrom.

Idejnim rešenjem je predviđena izgradnja objekta površine 8.200 m2, čime bi se rešio problem sa nedovoljnim posteljnim kapacitetima na Institutu za onkologiju. Istovremeno, obezbedio bi se prostor za Centar za palijativno zbrinjavanje, najtežih bolesnika. Dodatni prostor dobio bi i Institut za plućne bolesti za proširenje Dnevne bolnice za hemioterapiju pulmoloških pacijenata, dok bi Institut za kardiovaskularne bolesti ovim proširenjem na prvom mestu dobio prostorne kapacitete za izvođenje dijagnostički važnih procedura.

Rekonstrukcije četiri klinička centra u Srbiji

Podsetimo, Evropska investiciona banka finansira rekonstrukcije četiri klinička centra u Srbiji – u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu. Ugovori o finansiranju radova potpisani su još jula 2017. godine, ali je usaglašavanje dokumentacije za KCV, zbog kompleksnosti procedure, trajalo duže nego što je očekivano.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *