Novi objekti

Novi orijentir Sidneja: Dinamički zelena kula

Nedavno je u Sidneju otvorena nova poslovna zgrada, koja će zahvaljujući svojoj jedinstvenoj arhitekturi sigurno u vrlo kratkom vremenu postati novo obeležje ovog australijskog grada.

Poslovni neboder od ukupno 34. sprata jedinstven je zbog niza zelenih karakteristika koje su mu donele sertifikat jedne od najzelenijih novoizgrađenih poslovnih zgrada. Zahvaljujući predivnom trgu ispred zgrade kao i tri otvorena sprata pri vrhu svi posetioci mogu uživati u jedinstvenom pogledu na grad, piše CroEnergo.

Arhitekt Ed Lippmann, jedan od saradnika Richarda Rogersa, svetski poznatog arhitekte koji je zaslužan za dizajn ovog objekta, pojašnjava: „Ova građevina je dizajnirana za Sidnej. Prilikom njenog projektovanja posebnu pažnju smo pridali trenutnom izgledu grada, klimi kao i australijskom načinu života. Zahvaljujući nizu zelenih karakteristika koje su utkane u samu građevinu, ponosni smo što pridonosimo rešavanju nekih od ključnih pitanja zaštite okolone našeg vremena“.

sidnej-poslovnjak-1sidnej-poslovnjak-2

Na 18. spratu nalazi se troetažni otvoreni prostor koji čini društveno središte kompleksa. Stakleni trg otvara prostor za nesmetano uživanje u panorami Sidneja u zaštićenom zelenom prostoru.

Strategije održivosti građevine uključuju sisteme koji smanjuju potrošnju vode, korišćenje održivih niskoemisijskih materijala prilikom izgradnje, posebne sisteme ventilacije koji smanjuju potrošnju energije, trogeneratorski sistem koji napaja čitavu zgradu, ali i sisteme prikupljanja kišnice i tehničke vode koji svi zajedno doprinose što ugodnijem boravku i radu u ovom poslovnom kompleksu.

sidnej-poslovnjak-3 sidnej-poslovnjak-4

 

Pogledajte više tekstova o zelenoj gradnji kao i kako izgleda najštedljivija poslovna zgrada na svetu.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *