Arhitektura

Najštedljivija poslovna zgrada na svetu

U bavarskoj prestonici nedavno je otvoren najzeleniji kancelarijski kompleks na svetu pod nazivom NuOffice koji troši i do pet puta manje energije od proseka.

Evropski istraživački projekt DIRECTION je u saradnji sa Fraunhofer institutom za građevinsku fiziku osmislio ovaj ultrazeleni projekt pa se nada kako će upravo model NuOfficea poslužiti prilikom buduće izgradnje poslovnih građevina širom sveta.

Kako bi se povećao nivo energetske efikansoti, naučno-istraživački tim odlučio je da maksimalizuje karakteristike pasivne gradnje čime je znatno smanjena potrošnja energije koja u većem delu dolazi iz obnovljivih izvora energije. Krov kompleksa kombinacija je zelenih površina koje služe kao izolacija te velikog broja fotonaponskih panela koje zadovoljavaju energetske potrebe kancelarije.

najstedljivija-kancelarija-1 najstedljivija-kancelarija-2

Poseban sistem grejanja i hlađenja spojen je na složeni sistem daljinskog grejanja u podrumu kompleksa. Sistav uz pomoć vode iz bunara u letnim mesecima hladi kancelarije čime se dodatno smanjuje potrošnja energije. Unutrašnje dvorište kompleksa osmišljeno je kao zeleni prostor koji dodatno povećava ulaz dnevne svetlosti u sve kancelarijske prostore. Spoljašnji zidovi izolovani su debelim slojem termoizolacionog materijala te uz pomoć troslojnih prozora stvaraju ugodnu klimu za posetioce i zaposlene.

najstedljivija-kancelarija-3 najstedljivija-kancelarija-4 najstedljivija-kancelarija-5

Potrošnja energije novootvorene zgrade pomno se prati i registruje. Tim koji stoji iza projekta nada se kako će do kraja godine postići potrošnju energiju od samo 30 kWh po kvadratnom metru godišnje, što je u odnosu na prosečnu potrošnju energije poslovnih zgrada od 100-150 kWh po metru kvadratnom zaista značajno smanjenje.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *