Izdvojeno, Svetski projekti

Stambena zgrada u kojoj stanari sami menjaju izgled fasade

Kupci stanova u zgradi New Grove u Bratislavi mogli su čak i da menjaju osnovu etaže tako da odgovara njihovim potrebama.

Projekat ove koloritne zgrade u prestonici Slovačke potpisao je biro Šebo Lichy u saradnji sa arhitektom Drahanom Petrovičem koji je više godina radio u Vankuveru. U ovom projektu implementirani su neki od principa kanadske stanogradnje i time su po prvi put kupci stanova u Slovačkoj dobili mogućnost da sami konfigurišu ne samo osnovu stana već i eksterijer zgrade!

koloritna-fasada-02

Pre nego što je počela izgradnja objekta, stanari su mogli izabrati broj i veličinu prozora a mogli su čak i da odrede koliko žele balkona.

Zahvaljujući fleksibilnim etažama, kupci stanova mogli su da biraju broj soba, broj kupatila, način na koji će kuhinja biti spojena sa trpezarijom i dnevnom sobom, raspored hodnika i još puno toga. Ipak, ono što čini ovu zgradu jedinstvenom jeste da su kupci mogli menjati izgled fasade! Naime, pre nego što je počela izgradnja objekta, stanari su mogli izabrati broj i veličinu prozora a mogli su čak i da odrede koliko žele balkona. Zahvaljujući ovoj mogućnosti, zgrada je dobila zanimljivu fasadu koja je ceo projekat učinila prepoznatljivim, piše ArchDaily.

koloritna-fasada-08

Pošto su stanari definisali broj balkona, ponuđena im je i paleta boja za njihovo fabranje. Tako je nastala ova koloritna fasada sa žutim, zelenim i narandžastim otvorima koja izgleda veoma zanimljivo.

koloritna-fasada-07

New Grove sastoji se od dve stambene kule koje su povezane holom koji sadrži maloprodajne objekte. Zgrada ima 72 stana, 83 parking mesta i puno zelenila u okolini.

koloritna-fasada-09

I ulaz u zgradu nagoveštava da se ovde radi o nečemu vrlo neuobičajenom.

koloritna-fasada-03koloritna-fasada-04koloritna-fasada-05

Koloritnom ogradom dobijena je intima u stanovima.

koloritna-fasada-06

Foto: Dano Veselský, Triaska Stefanovic

Situacija, osnove i preseci

koloritna-fasada-10
Situacija
koloritna-fasada-11
Osnova spratova
koloritna-fasada-12
Osnova prizemlja
koloritna-fasada-13
Presek

Pogledajte i ovu neobičnu stambenu zgradu u Francuskoj:

Bojište u Parizu postalo stambeno naselje

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. Milan

    Kod nas isto sami menjaju izgled fasade, samo posle useljenja…

  2. Nikola

    Meni licno izgleda jako interesantno, samo je nazalost mogu zamisiti samo u onim naseljima u kojima je sve modernijeg tipa. Planom urbanizacie verovatno nije predvidjeno da se ovakav objekat nalazi u centru pored starijih zgrada.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *