Kuća napravljena od brodskog kontejnera je brzo rešenje za vikendicu ili dom. Foto: MLG kontejneri
Građevinarstvo, Izdvojeno

Kontejner kuće iz Bačkog Petrovca: Brzo rešenje za dom ili vikendicu

Ovi objekti mogu biti na adresi za sedam dana, lako se održavaju, mobilni su, a pritom se ne moraju praviti temelji.

Zbog manjka radne snage, komplikovanih procedura dobijanja dozvola i kasnije izgradnje objekta, poraslo je interesovanje za brzo rešavanje stambenog pitanja ali i izgradnje vikendica. Jedno od rešenja jesu i kontejner kuće, odnosno stambeni prostori koji se prave od brodskih kontejnera. Ovaj vid rešavanja krova nad glavom je potpuno drugačiji od klasičnih sistema gradnje, a pritom je i dosta jeftiniji kao i drastično brži.

U Srbiji postoji više proizvođača ovog tipa kuća, ali su posebno interesantne one iz Bačkog Petrovca. Firma MLG doo je sa proizvodnjom kontejnera za stanovanje počela da se bavi od skora. Kako ističe Ondrej Majera, direktor firme, postoji veliko interesovanje za ove objekte ali nažalost još uvek samo za vikendice ili pomoćne objekte, ali ne i za rešavanje stambenog pitanja.

Kontejner kuća može biti 6 ili 12 metara kolike su standardne dužina brodskih kontejnera. Foto: MLG kontejner

Ovi objekti se brzo grade, lako se održavaju, mobilni su a pritom za njih nije potrebno praviti temelje.

Postoji nekoliko aduta kod izgradnje ovakvih objekata, a među najznačajnijim su vreme izgradnje i cena. Međutim, ništa manja prednost nije i lako održavanje objekta, njegova mobilnost kao i to što se umesto kompletnih temelja rade samo stope za postavljanje kontejnera.

Tipovi kontejner kuća

Brodski kontejneri se svugde na svetu proizvode u standardnoj širini od 2,44m kao i u dve standardne dužine: kontejneri od 40 ft, odnosno od 12 metara i kontejneri od 20 ft, odnosno od 6 metara. Naravno, postoji mogućnost spajanja dva, tri ili više kontejnera tako da se može dobiti željeni oblik i kvadratura. Ovi kontejneri se mogu stavljati i jedan na drugi, i tako dobiti višespratni objekti.

U ponudi firme iz Bačkih Petrovca su takođe i ekonomik kontejneri koji se, za razliku od brodskih kontejnera, prave od panel ploča. Oni se proizvode u dužini od 6 metara, i takođe nude mogućnost slaganja u širinu i visinu.

A građevinska dozvola?

Kako ističe naš sagovornik, za ovakav tip objekta u većini opština u Srbiji nije potrebna građevinska dozvola pošto se ne tretira kao objekat već kao privremeni objekat koji može da menja lokaciju. Kako kaže naš sagovornik, “nedavno je Elektroprivreda Srbije donela novi zakon koji omogućava da i kontejneri mogu biti priključeni na struju i brojilo. Što se tiče snabdevanja vodom, Vodovod ne traži dozvolu za priključenje objekta iako kupci obično priključuju ovakve objekte na svoje bunare.”

Za Kontejner kuću nije potrebna građevinska dozvola. Foto: MLG kontejner

Izolacija kontejner kuća

Kontejneri su izoluju kamenom vunom koja je ekološki proizvod a ujedno i bezbedan što se tiče gorivosti i zaštite od požara. “U saradnji sa domaćim proizvođačima, uspeli smo da napravimo izolaciju koja zadovoljava u velikoj meri grejanje i hlađene kontejnera u najekonomičnijoj meri.”, kaže Ondej Majera za naš portal.

Što se tiče kontejnera izrađenih od panela, oni imaju pur penu kao izolaciju koja po potrebi može biti PIR stabilna, odnosno negoriva, ako to kupac traži.

Šta je potrebno da kupac obezbedi pre isporuke

Obaveza kupca je da obezbedi prilaz autodizalici za istovar kontejnera, stope koje su potrebne za učvršćivanje kontejnera kao i prevoz do odredišta pošto je u pitanju EXW (franko fabrika, preuzimanje robe od strane kupca u fabrici prodavca). Kako naglašava naš sagovornik, njihova firma može preuzeti na sebe dostavu do odredišta.

Cene kontejner kuća zavise od veličine i opremljenosti. Foto: MLG kontejner

Cena kontejner kuće

Cene ovakvih kuća kreće od 2.880 evra za kontejner od panel ploča koji je opremljen elektro instalacijama, laminatnim podom, jednim prozorom i ulaznim vratima. Sa dodatkom kupatila, mokrog čvora kao i pregradnih zidova, cena raste kao i kada se bira boja kontejnera.

Što se tiče brodskih kontejnera, oni su u startu skuplji pošto prave od čeličnog rama i konstrukcije koja se potom po želji kupca oblaže gipskartonskim, šper ili furniranim pločama. Cene kreću od 7.800 evra za mali šestometarski kontejner pa sve do 27.000 evra za kompletno opremljen veliki kontejner od 12 metara po sistemu ključ u ruke.

Rokovi za izradu

Rokovi za izradu kontejnera su oko 45 dana za kompletno opremljene velike kontejnere. Međutim, što se tiče ekonomik kontejnera od panel ploča, oni su gotovi za svega 7 dana.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

12 komentara

 1. Mihailo

  Dobar dan ili dobro veče,interesujeme stambeni kontenjer otprilike 60-80 m2,da li imate neke slike i cena koja bi bila.

 2. Inga

  Prvo da pocnem sa vaznim pitanjem koje glasi: dali svoj proizvod izvozite u Bosnu I Hercegovinu.

 3. Goran

  Hteo bih kupiti kontejner koji bi posedovao dnevnu sobu,kuhinju,kupatilo,ostavu,dve spavace sobe.Zivim u sokobanji koja bi cena bila za tako nesto i dali vi imate neke planove da ponudite za raspored prostorija

  1. Zoltan Lihtental

   Interesuje me. Zoltan Lihtental Novi Sad

 4. Nataša

  Da li isporučujete kontejnere od panela u inostranstvo (Grčka)? Koja bi bila cena za P=50m2?

 5. Ana Cojić

  Počela sam od nedavno da živim u Ekonomik stambenom kontejneru i imam želju da ga malo dodatno sredim. Zanima me šta je najpogodnije da se koristi za oblaganje zidova, kako zbog dodatne izolacije a i zbog estetike. Unapred se zahvaljujem na odgovoru ili komentaru.

 6. Srdjan

  Dobar dan ili dobro veče,interesujeme stambeni kontenjer otprilike 60-80 m2,da li imate neke slike i cena koja bi bila.

 7. Dejan Tosev

  Dobar dan.Kolika bi bila cena kontejnera 9×6 bez pregradnih zidova i kupatila.Opstina Obrenovac..

 8. Srdjan

  Da li imate neki katalog u pdf da mi posaljete i cene,i rokove dostave-postavljanja i da li treba da se pripremi betonska ploca pre isporuke i postavljanja,ako mozete posaljite na [email protected]
  Hvala

 9. Blazevic Milenko

  Pozdrav posedujem objekat pokretni 43 m2 ,Sa kupatilom ,Mini kuhinjom ,Klimom, dnevni boravak,i jedna soba, objekat je iz dva dela moze se transportovati na odredeno mesto,vanjski zidovi 25 cm.sve je u demit fasadi,moj br.0043 69918233479 Milenko,objekat se nalazi u Veterniku N Sad.

 10. Milija Kukić

  Upit ,da li radite pomoćne objekte u dvorištu od panel ploča.Treba nam od 50 k m dužine 12m i širine 4m sa nagibnom krovom

 11. Igor

  Dobro vece. Pokrecem projekat glampinga, bice tu par luksuznijih satora i planiramo par kontejnera. U pitanju je jug, ljetna sezona, pa me zanima vas savjet sa odabirom kontejnera, da li je ekonom sa panel plocama dovoljan, jer su vrucine velike ljeti u CG, i koji je realan rok trajanja? Koja bi cijena bila da ima odvojenu spavacu sobu, i naravno sve instalacije i kupatilo?

Ostavite odgovor

Obavezna polja *