Nadstrešnica u Australiji koju su projektovali novosadski inženjeri; Foto: TimGlobal Engineering
Izdvojeno, Konstrukcije

Čelične konstrukcije za nadstrešnice u Australiji projektuju novosadski inženjeri

Iako možda prema samoj količini čelika ovih konstrukcija ovo deluje kao ne tako zahtevan posao, stvarnost je dosta drugačija.

Portal Gradnja je sa zadovoljstvom pisao o uspesima naših arhitektonskih i projektantskih firmi na svetskom tržištu, a u ovom probranom društvu nalazi se i kompanija Tim Global Engineering, koju smo vam premijerno predstavili kao jednog od učesnika u procesu projektovanja Tesline gigafabrike u Berlinu.

Ono što je stručnoj javnosti možda manje poznato, jeste podatak da su novosadski inženjeri još tokom 2018. godine započeli saradnju sa klijentom iz Australije koji je specijalizovan za izradu raznih tipova nadstrešnica.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Klijent iz Australije specijalizovan je za izradu raznih tipova nadstrešnica; Foto: Tim Global Engineering

Tekstilne membrane povezane na čeličnu konstrukciju

Primarna funkcija ovih nadstrešnica je zaklon i zaštita od sunca, ali, pored toga, služe i kao zaklon od vremenskih nepogoda.

Njihova glavna specifičnost je ta što je krovni pokrivač u najvećem broju slučajeva izrađen od membrana – tekstilnih prekrivača od PVC, ETFE, PTFE ili sličnih materijala, koje su povezane na čeličnu konstrukciju.

„Iako je ovo najučestaliji tip konstrukcije koji se radi za ovog klijenta, nije zanemarljiv ni broj realizovanih nadstrešnica sa uobičajenim krovnim pokrivačem od lima“ – kaže Miloš Marković iz Tim Globala.

Primena ovih tipova objekata je raznovrsna – natkrivanje sportskih terena, bazena, tribina, parkinga, školskih igrališta, šetališta i mnogih drugih.

Ilustracija: Tim Global Engineering
Ilustracija: Tim Global Engineering
Ilustracija: Tim Global Engineering
Ilustracija: Tim Global Engineering

Konstrukcija je uglavnom formirana od lučnih krovnih nosača izrađenih od cevastih profila, što dosta otežava kreiranje veza sa drugim elementima.

Uloga novosadske kompanije u procesu izrade ovih konstrukcija je detaljna razrada čeličnih konstrukcija (steel detailing) putem kreiranja BIM modela i zatim izdavanjem radioničke dokumentacije.

Iako možda prema samoj količini t.j. tonaži čelika ovih konstrukcija ovo deluje kao ne tako zahtevan posao, stvarnost je, napominju u birou, dosta drugačija.

„Geometrija ovih objekata je prva od stavki koja komplikuje ovaj zadatak. Konstrukcija je uglavnom formirana od lučnih krovnih nosača izrađenih od cevastih profila, što dosta otežava kreiranje veza sa drugim elementima, na primer, sa stubovima na koje se ovi nosači dalje oslanjaju“ – objašnjavaju inženjeri.

Sledeći u nizu izazova je kreiranje raznih sitnih detalja u modelu, kao što su priključni elementi za vezivanje membrana, oluka i instalacija ili kreiranje otvora u elementima koji služe za sprovođenje kablova za instalacije.

Foto: Tim Global Engineering

Konstantna provera tačnosti i kvaliteta

Pri svemu ovome, navode iz Tim Globala, potrebno je izuzetno obratiti pažnju na preciznost i tačnost u modelu.

„Iako je ovo karakteristika bilo kog projekta za koji se radi detaljisanje čelične konstrukcije, klijent je pred nas postavio specifične i stroge zahteve u vidu smernica i standardizovanih i tipskih detalja kojih se moramo pridržavati, tako da se u toku rada vrši konstantna provera tačnosti i kvaliteta, kako modela, tako i crteža“ – navode iz biroa.

Poslednji u nizu izazova je vrlo detaljna i precizna izrada radioničkih crteža, koji, zbog svega navedenog, obiluju detaljima koji moraju biti prikazani radi precizne izrade, posebno kod lučnih elemenata.

Ilustracija: Tim Global Engineering
Ilustracija: Tim Global Engineering
Ilustracija: Tim Global Engineering
Ilustracija: Tim Global Engineering
Ilustracija: Tim Global Engineering
Ilustracija: Tim Global Engineering
Ilustracija: Tim Global Engineering
Ilustracija: Tim Global Engineering

Uspostavili smo sistem kontrole kvaliteta trudeći se da sva dokumentacija bude vrlo precizna, jasna i nedvosmislena.

Jedna od otežavajućih okolnosti u ovome jeste i velika razlika između vremenskih zona između Srbije i Australije, što otežava komunikaciju.

„Zbog ovoga smo uspostavili sistem kontrole kvaliteta, trudeći se da sva dokumentacija bude vrlo precizna, jasna i nedvosmislena, kako bi se klijentu uštedelo vreme koje se potencijalno može izgubiti u komunikaciji vezanoj za razjašnjavanje problema koji mogu nastati“ – kažu projektanti.

Foto: Tim Global Engineering
Krovni pokrivač izrađen je od membrana koje su povezane na čeličnu konstrukciju.; Foto: Tim Global Engineering

Kao što je i detaljisanje ovih konstrukcija specifično, tako isto je i proračun, jer je potrebno uključiti efekte prednaprezanja membrane.

Dodaju da se njihova kompanija trudi da proširi spektar usluga koje pruža navedenom klijentu, nuđenjem mogućnosti izrade statičkih proračuna i dimenzionisanja konstrukcija.

„Kao što je i detaljisanje ovih konstrukcija specifično, tako isto je i proračun, jer je potrebno uključiti efekte prednaprezanja membrane, što predstavlja vrlo kompleksan zadatak u proračunu konstrukcija“ – ističu naši sagovornici.

Sledeći korak sticanje licence

Iako su već uradili nekoliko projekata koji uključuju i ovu uslugu za potrebe tržišta Australije, ovakav tip projekta mora biti overen od strane inženjera licenciranog u Australiji.

„Iz ovog razloga, naši inženjeri Miloš Marković i Uroš Torbica su već stupili u proces sticanja ovog tipa licence. Oni su već članovi organizacije Engineers Australia (pandan Inženjerskoj komori Srbije – prim. red.), a sledeći korak je i sticanje odgovarajuće licence“ – kažu za gradnju iz Tim Global Engineeringa.

Takođe, zahvaljujući ovom iskustvu, novosadski projektanti proširili su i bazu klijenata van Australije, kojima pružaju usluge proračuna i detaljne razrade membranskih konstrukcija, što nam daje nadu da veliki poslovni uspesi za ovu kompaniju tek dolaze.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *