Ilustracija: Instutut za standardizaciju Srbije
Dešavanja

Beograd domaćin evropskim organizacijama za standardizaciju s građevinskim inženjerom na čelu

Fokus rada na standardima u oblasti građevinarstva u narednom periodu je na standardima koji su podrška digitalnoj transformaciji i zelenoj tranziciji kao i donošenju druge generacije Evrokodova.

Institut za standardizaciju Srbije (ISS) po prvi put je domaćin Generalne skupštine evropskih organizacija za standardizaciju CEN i CENELEC, koja se ove godine održava od 19. do 22. juna.

Na ovoj 59. CEN i 65. CENELEC Generalnoj skupštini u Beogradu naći će se više od 200 predstavnika nacionalnih tela za standardizaciju, iz 34 zemlje Evrope i sveta, koji će tokom četvorodnevnog zasedanja odlučivati o daljim pravcima razvoja evropske standardizacije.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Na Generalnoj skupštini u Beogradu naći će se više od 200 predstavnika nacionalnih tela za standardizaciju, iz 34 zemlje Evrope i sveta.

Kako saznajemo u ISS-u, Generalna skupština evropskih tela za standardizaciju CEN i CENELEC predstavlja vrhovno upravljačko telo ovih organizacija. Čine je delegacije nacionalnih tela za standardizaciju iz 34 zemlje članice, među kojima je i Institut za standardizaciju Srbije.

Učesnici panel diskusije posvećene 30. godišnjici jedinstvenog tržišta biće Maive Rute, zamenik generalnog direktora za unutrašnje tržište, industriju, preduzetništvo i MSP, kao i vodeći službenik za standardizaciju u Evropskoj komisiji, Tanja Miščević, ministarka za evropske integracije, Stefano Calzolari, predsednik, CEN, Luis Jorge Romero, generalni direktor ETSI i Yann Fromont, potpredsednik za Strategiju standardizacije i industrije, Schneider Electric i predsednik Savetodavnog foruma industrije CEN i CENELEC.

Građevinski inženjer na čelu CEN-a

Predsednik CEN-a, gospodin Stefano Calzolari, je građevinski inženjer, osnivač i direktor firme SCL Ingegneria Strutturale koja sa timom od 22 stručnjaka radi u oblasti projektovanja konstrukcija.

Kompetencije u standardizaciji stekao je radom u tehničkim komitetima Oprema za privremene radove i Čelični statički sistemi za skladištenje. Od 2017. godine je potpredsednik UNI, italijanskog tela za standardizaciju.

Poseduje profesionalnu pozadinu kao stručnjak za kvalifikacije, posebno u oblasti kompetencija (osnovao je i predsedavao italijanskom agencijom za sertifikaciju dobrovoljnih kompetencija, CERT’ING)

Promena poslovanja u građevinskoj industriji

Kada je u pitanju uticaj standardizacije na građevinsku industriju, iz Instituta objašnjavaju da se on može posmatrati kroz više aspekata.

„Jedan od aspekata jeste da je građevinska industrija prepoznata kao sektor sa velikim uticajem na životnu sredinu pa se stoga susreće sa velikim izazovima koji se odnose prvenstveno na potrebi za promenama u poslovanju kako bi postala održivija, zelenija i digitalizovana“ – kažu u ISS-u.

Kako dodaju, jedno od rešenja nude standardi kroz standardizovanje proizvoda, usluga i procesa na takav način da se ublaži uticaj na životnu sredinu kroz pridržavanje ključnih inicijativa politike EU (npr. cirkularna ekonomija i CO2 neutralnost).

Druga generacija Evrokodova

Drugi aspekt koji dotiče građevinsku industriju jesu uslovi za stavljanje građevinskih proizvoda kako na domaće tako i na evropsko tržište.

„Ovi uslovi, za veliki broj proizvoda, propisani su harmonizovanim standardima čija je primena obavezna. Ažuriranje ovih standarda i zahteva za standardizacijom ovih proizvoda su aktuelne aktivnosti u radu tehničkih komiteta“ – objašnjavaju iz Instituta za standardizaciju.

U radu evropskih tehničkih tela koja rade na razvoju ovih standarda učestvuju i srpski stručnjaci.

Fokus rada na standardima u oblasti građevinarstva u narednom periodu je na standardima koji su podrška digitalnoj transformaciji i zelenoj tranziciji kao i donošenju druge generacije standarda za projektovanje konstrukcija, poznatijih kao Evrokodovi.

„Sa ponosom možemo reći da u radu evropskih tehničkih tela koja rade na razvoju ovih standarda učestvuju i srpski stručnjaci koji su ujedno članovi nacionalnih komisija za standarde“ – naglašavaju za portal Gradnja iz ISS-a.

Građevinska industrija prepoznata kao sektor sa velikim uticajem na životnu sredinu; foto: Gradnja.rs

Napori na animaciji domaćih stručnjaka

Iz Instituta za standardizaciju Srbije, koji je jedini ovlašćen da zastupa interese naše zemlje u poslovima standardizacije u evropskim i međunarodnim organizacijama za standardizaciju, ističu da im ukazana je posebna čast i poverenje da kao najmlađa članica porodice evropskih organizacija za standardizaciju, bude domaćin godišnjeg sastanka Generalne skupštine.

„Prepoznati smo kao nacionalno telo koje pokazuje entuzijazam i posvećenost standardizaciji, što nas motiviše da ulažemo napore da animiramo domaće stručnjake da u još većem broju učestvuju u radu evropskih tehničkih tela na izradi standarda“ – navode iz ISS-a i dodaju:

„Ovaj skup vidimo kao priliku da domaćoj stručnoj javnosti pokažemo kako nas drugi vide i doživljavaju, ali i da ukažemo na domaći poslovni potencijal i bogatu turističku ponudu naše zemlje. Deljenje dobre prakse sa ostalim nacionalnim telima za standardizaciju jača nacionalnu standardizaciju u pronalaženju rešenja da se izbori sa izazovima savremenog društva“ – naglašavaju na kraju za portal Gradnja iz ISS-a.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *