Banke i krediti

KBC banka povećala kamatu na stambene kredite u korišćenju

KBC banka je, u četvrtom tromesečju 2010. godine, povećala kamatnu maržu kod stambenih kredita u korišćenju, i to kod kredita u evrima za 1,25 procentnih poena, a kod kredita u švajcarskim francima za 2,5 procentnih poena, pokazala je anketa Narodne banke Srbije.

U tom periodu kod banaka nije bilo promena kamatnih stopa na potrošačke i gotovinske kredite u korišćenju, navedeno je u anketi centralne banke.

Na osnovu analize podataka koje su banke dostavile zaključujemo da se kamatne stope kreditnih proizvoda u ponudi u četvrtom tromesečju 2010. godine nisu značajnije promenile, navela je NBS.

Prosečna kamatna stopa na potrošačke kredite u evrima na kraju prošle godine iznosila je 15,28 odsto, što je smanjenje od 0,19 procentnih poena tokom četvrtog tromesečja.

Kamatne stope u odnosu na 30. septembar 2010. godine povećane su kod dve, a smanjene kod šest banaka.

Prosečna kamatna stopa za potrošačke kredite u dinarima na kraju 2010. iznosila je 22,12 odsto, što je za 0,27 procentnih poena više u odnosu na 30. septembar.  Kamatne stope su povećane kod šest, a smanjene kod tri banke.

Prosečna kamatna stopa na gotovinske kredite u evrima na kraju decembra 2010. iznosila je 15,94 odsto, što je za 0,09 procentnih poena niže u odnosu na 30. septembar . Kamatne stope povećane su kod dve, a takođe i smanjene kod dve banke .

Prosečna kamatna stopa na gotovinske kredite u dinarima na kraju prošle godine iznosila je 21,61 odsto, što je bilo za 0,27 procentnih poena više u odnosu na 30. septembar.

Kamatne stope su u odnosu na 30. septembar 2010. povećane kod osam, a smanjene kod tri banke.

U četvrtom tromesečju 2010. godine, 19 banaka je u ponudi imalo stambene kredite sa kamatom iskazanom kao referentna kamatna stopa plus kamatna marža, osam banaka je nudilo kredite kod kojih je iskazana ukupna kamatna stopa, odnosno čija promenljivost nije uslovljena promenom referentne kamatne stope, ili kredite s fiksnom kamatnom stopom. Sedam banaka u ponudi nije imalo stambene kredite.

Kod stambenih kredita u evrima, kod kojih je kamata iskazana kao euribor plus kamatna marža, prosečna kamatna marža na dan 31. decembar 2010. iznosila je 5,24 odsto i smanjena je za 0,14 procentnih poena u odnosu na 30. septembar 2010. godine.

Marže su smanjene u „Banci Inteza“, „Kredi banci“, „Eurobanci EFG“, „Hipo alpe adrija banci“, „Pireus banci“, dok su povećane kod „Alfa banke“ i „Kredi agrikol“.

„NLB banka“ i „Sosijete ženeral banka“ primenjuju fiksni dodatak na referentnu kamatnu stopu koji se ne menja u toku otplate kredita.

Kod stambenih kredita u švajcarskim francima, kod kojih je kamata iskazana kao libor plus kamatna marža, prosečna kamatna marža je na dan 31. decembar iznosila 5,7 odsto i ista je u odnosu na 30. septembar 2010. godine.

Kod banaka koje nude stambene kredite u evrima, čija kamatna stopa ne zavisi direktno od određene referentne kamatne stope ili nude kredite s ugovorenom fiksnom kamatnom stopom, prosečna kamatna stopa je na kraju 2010. iznosila 8,21 odsto, što je bilo za 0,27 procentnih poena niže u odnosu na 30. septembar.

„Sosijete ženeral“ i „Univerzal banka“ primenjuju fiksne kamatne stope.

(Tanjug)

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *