Eksterijer po projektu Dejana Popova kraj Novog Sada; Foto: Đorđe Đoković
Saloni

10. Salon pejzažne arhitekture od danas u Galeriji nauke i tehnike

Pored izložbe, dodele priznanja i stručnih predavanja, ovogodišnje izdanje uključuje i izlet u specijalni rezervat prirode na svega 40 kilometara od Beograda.

Jubilarni 10. Međunarodni salon pejzažne arhitekture, koji organizuje Udruženja pejzažnih arhitekata Srbije (UPAS)  biće održan od 7. do 30. juna 2023. godine u Galeriji nauke i tehnike Srpske akademije nauka i umetnosti u Beogradu.

Svečano otvaranje i dodela priznanja planirani su za petak, 9. jun, od 18.00 časova u Galeriji SANU, a uz niz predavanja, u okviru programa Salona za sve zainteresovane kolege i goste Salona 24. juna biće organizovan izlet do Obedske bare.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Salon će biti otvoren do 30. juna 2023. godine

Izložba i prezentacija pobedničkih radova

Izložba će biti otvorena za posetioce tokom čitavog trajanja Salona, svakog dana od 7. do 30. juna, osim nedeljom kad Galerija ne radi.

Izložbom će biti obuhvaćeni radovi iz oblasti pejzažne arhitekture: planove, realizovane i nerealizovane projekte, studije i istraživanja i studentske radove.

U sredu, 14. juna, u Galerija nauke i tehnike SANU predviđena je prezentacija pobedničkih radova 10. Salona – Grand Prix i Nagrada „Stevan Milinković“ za najbolji studentski rad, a početak je najavljen za 17 sati.

Istog dana, na programu je i predavanje Maje Gligić, dipa, pod nazivom „Pejzažna arhitektura u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Da li je pejzažna arhitektura večita neispričana priča?“.

Izlet na Obedsku baru

Naredne srede, 21. juna, u Galeriji će od 17 časova biti prikazan video o pobedničkim radovima prethodnih devet Salona, uz predavanje Ivane Lozjanin, master inženera šumarstva, i Marije Ostojić, dipa, „Šumski velnes“.

Poseticima će se potom putem video linka obratiti i arhitekta Srđan Tadić, koji će održati predavanje na temu „Ekološka država Crna Gora – Arhitektura pejzaža“.

U subotu, 24. juna, u vremenu od 8 do 18 časova, planiran je izlet na Obedsku baru, namenjen prijavljenim učesnicima i gostima Salona.

Izlet uključuje i vožnju katamaranom, šetnju šumom sa elementima šumskog velnesa, obilazak rezervata ptica i staništa jelena, te posetu etno-selu Kupinovo i ostacima tvrđave Kupinik sa vodičem.

Specijalni rezervat prirode Obedska bara; Foto: Wikipedia; (Original uploader Boris1973)

Tri predavanja na Vidovdan

Poslednja sreda u mesecu, 28. jun, proteći će u znaku tri predavanja u Galeriji nauke i tehnike SANU.

  • mr Anica Teofilović, pejz. arh, planer-urbanista: „Ekološki indeks – od ideje do realizacije“
  • Rebecca Deutsch, pejzažni arhitekta (Švedska): „Klimatska arhitektura u Švedskoj“
  • Håkan Johnson, Landscape architect LAR/MSA, founding partner Topia Landskapsarkitekter (Švedska): „Pejzažno projektovanje u Švedskoj“ (uključenje video-linkom).

Kompletan program 10. Međunarodnog salona pejzažne arhitekture možete preuzeti na sajtu UPAS-a.

Izabrali smo za vas...

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *