Anđela Miljević (23) iz Stare Pazove je Student generacije na Arhitektonskom fakultetu u školskoj 2019/20
Izdvojeno, Studentsko ćoše

Student generacije: Potrebno je naučiti živeti s arhitekturom

Anđela je najbolji student na arhitekturi u Beogradu, a tokom studija radila je u birou u Staroj Pazovi sa željom da doprinese kreiranju nove i drugačije arhitekture na lokalnom nivou.

Iza nje je dosta rada i odricanja, ali i desetki u indeksu. Njeno vreme tek dolazi. Anđela Miljević (23) iz Stare Pazove završila je osnovne studije arhitekture u Beogradu sa najvećim prosekom u svojoj generaciji – 9.37. Zahvaljujući ovakvo dobrom uspehu, Anđela je dobila povelju Studenta generacije u školskoj 2019/2020 godini koju dodeljuje Univerzitet u Beogradu.

“Za arhitekturu sam se odlučila u trećem razredu gimnazije. Dvoumila sam se između Matematičkog i Arhitektonskog fakulteta, ali je konačan izbor bila arhitektura kao jedinstven spoj tehničkih nauka i umetnosti.” – kaže Anđela na našem portalu.

Pročitajte i ovo:

Odricanja u društvenom životu

Ona kaže da je, kao i na ostalim srodnim fakultetima, potrebno dosta truda, rada i zalaganja da bi se završile studije, naročito sa visokim prosekom. Arhitektonski fakultet zahteva kontinuiran rad gotovo svakog dana tokom semestra, što ga čini drugačijim od većine fakulteta.

“Kao studenti arhitekture mnogo vremena provodimo u učenju i radu na različitim projektima. Uz dobru organizaciju i redovan rad moguće je uskladiti studiranje i društveni život, ali sa malim odricanjima.” – kaže Miljević.

Studentski rad Anđele Miljević

Potrebno je naučiti živeti s arhitekturom, koja postaje stil života i prati vas svuda.

Tokom studiranja najteže joj je bilo prvenstveno da savlada sve neophodne programe u kratkom vremenskom roku i navikne se na intenzivan program rada.

“Potrebno je naučiti živeti s arhitekturom, koja postaje stil života i prati vas svuda.” – konstatuje Anđela.

Najzanimljiviji ali i najzahtevniji predmeti bili su joj studio projekti, sa različitim temama i lokacijama. Svaki od projekata Anđeli je bio jedinstven izazov, kom su pristupali iz različitih uglova, savladavajući različite metodologije u radu sa profesorima i asistentima u okviru studija.

Provera stečenih znanja

Stučna praksa je svojevrsna dobrodošlica u svet odraslih u kojem studenti mogu da osete kako se nauka primenjuje u realnom radu. Tako je i na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu je stručna praksa obavezan predmet u trećoj, završnoj godini osnovnih studija.

“Rad u praksi mi je pomogao da primenim i proverim stečena znanja i detaljnije se upoznam sa raznim fazama procesa realizacije objekta i uloge arhitekte u istom.” – kaže Anđela.

Program rada na Arhitektonskom fakultetu omogućava širok spektar znanja i upoznavanje sa različitim temama. Anđela je lično vrlo zadovoljna stečenim znanjem i kao glavnu prednost Arhitektonskog fakulteta istakla je mogućnost izučavanja različitih aspekata: humanističkih, umetničkih i tehnoloških.

Studentski rad Anđele Miljević

Kao dipl. inž. arh. studenti imaju oko 90 položenih ispita, što je znatno više od prosečnog broja ispita na drugim fakultetima.

Iako je Anđela zadovoljna školovanjem na Arhitektonskom fakultetu ima i nečega što bi menjala.

Promenila bih pre svega obim nastave i  predmeta, kojih na osnovnim studijama ima oko 60. Po završetku Master studijama, kao dipl. inž. arh. studenti imaju oko 90 položenih ispita, što je znatno više od prosečnog broja ispita na drugim fakultetima.” – kaže Miljević za naš portal.

Doprinos na lokalnom nivou

Plan joj je da u julu sledeće godine završi Master studije – smer arhitektura. Nakon toga planira da se zaposli u birou u Staroj Pazovi, u kom povremeno radi i sada tokom trajanja studija, sa željom da doprinese kreiranju nove i drugačije arhitekture na lokalnom nivou.

Studentski rad Anđele Miljević

Poruka za buduće studente

I na kraju, Student generacije na arhitekturi u Beogradu ima poruku za buduće studente:

‌“Arhitektonski fakultet preporučujem svim budućim studentima kojima odgovara zanimljiv i kreativan proces učenja, ali i naporan i redovan rad. Na našem fakultetu umesto obimnih udžbenika koristićete ogromne količine kartona, papira, lepka, uz intenzivno korišćenje računara. U okviru različitih predmeta i modela nastave upoznaćete se sa brojnim temama, koje će vam pomoći da steknete nova iskustva i interesovanja koja su odlično polazište za vaš dalji razvoj i usavršavanje.” – zaključuje Anđela Miljević za naš portal.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *