Ovaj mobilni paviljon realizovan je u okviru projekta Urban Readr; Foto: Sara Pilipović
Arhitektura

Na Trgu republike osvanuo čitalački paviljon po projektu beogradskih studenata

Ovaj mali, rasklopivi i prenosiv mobilni paviljon će se uskoro pojaviti na ulicama mnogih evropskih gradova.

Na Trgu republike postavljen je mobilni paviljon namenjen afirmaciji čitalačke kulture. Ova „biblioteka na otvorenom“ realizovana je u okviru međunarodnog projekta Europe Readr. Projekat je pokrenula Republika Slovenija povodom ovogodišnjeg predsedavanja Savetom Evropske unije.

Širom kontinenta, preko 25 arhitektonskih škola i fakulteta (u saradnji sa lokalnim ambasadama i partnerima) učestvovalo je u realizaciji projekta. Rezultat saradnje jeste niz mobilnih jedinica i instalacija u javnom gradskom prostoru koji promovišu kulturu čitanja.

Značajan broj zadovoljnih korisnika ukazuje na veliki uspeh ovog projekta; Foto: Sara Pilipović

Mobilni paviljon na Trgu republike namenjen je afirmaciji čitalačke kulture.

MorphoLab (Laboratorija za morfologiju i tipologiju grada) Arhitektonskog fakulteta u Beogradu na čelu sa dr Vladanom Đokićem je, u saradnji sa Ambasadom Republike Slovenije u Beogradu i partnerima, u periodu od marta do septembra 2021. godine, radila na razvoju i realizaciji mobilnog paviljona kroz organizaciju studentskog konkursa, studentskih i majstorskih radionica.

Rezultat višemesečne saradnje Fakulteta, Ambasade i partnera jeste „mobilni paviljon, gde će se osim digitalnog pristupa knjigama nalaziti i štampane knjige dostupne za sve koje vole da čitaju i za one koje se nadamo da ćemo ih ohrabriti da to počnu“ – navodi Damjan Bergant, ambasador Slovenije u Beogradu.

Sudeći po zadovoljstvu korisnika i sugrađana, ali i reakcijama na društvenim mrežama, može se reći da je paviljon pun pogodak. Na jedan inovativan način (sa ograničenim resursima) paviljon povezuje korisnike javnog gradskog prostora sa savremenim izdavaštvom, evropskom književnom kulturom.

Paviljon ima za cilj da promoviše savremene evropske autore; Foto: Sara Pilipović

Od konkursa do realizacije

Proces odabira, razvoja i izvođenja realizovanog arhitektonskog rešenja bio je dugotrajan i tekao je kroz razne faze i aktivnosti – od studentskog konkursa, preko studentske radionice, do finalnog izbora i razrade rešenja za izvođenje. Na kraju, dobijen je proizvod sa kojim su svi zadovoljni.

Na javnom i anketnom studentskom konkursu za idejno rešenje mobilnog paviljona/ prostorne instalacije učestvovalo je 17 autorskih timova. U skladu sa predloženim rešenjima, stepena složenosti i potencijalom za dalji razvoj, stručni Žiri konkursa je jednoglasno odlučio da se dodele tri ravnopravne nagrade. Ti radovi ušli su u drugu fazu razrade.

U okviru druge faze (koja je trajala od aprila do maja 2021. godine), izvršena je detaljnija razrada idejnih rešenja ka projektima za izvođenje u smislu programa, materijalizacije i primenjenih tehnika i tehnologija izvođenja.

„Nakon realizovane radionice, izbor rešenja za izvođenje bio je veoma izazovan, jer je paviljon trebao da zadovolji uslove fleksibilnosti, multifunkcionalnosti, ekonomičnosti, kao i da bude montažno-demontažan“ – navodi MorphoLab tim.

Aksonometrijski prikaz paviljona

Osnovna gradivna komponenta paviljona je drveni ram, dimenzija 280x40x60cm.

Kao projekat sa najviše potencijala odabran je rad „MONO“, čiji je autor Nataša Radenović. Razvoju ove ideje u trećoj fazi pridružili su se studenti druge godine Master akademskih studija Dunja Dedić i Nenad Pavlović. U osnovi Natašine ideje nalazi se celina sastavljena od niza krupnih modularnih jediničnih elemenata koji se međusobno prožimaju u volumenu.

Osnovna gradivna komponenta paviljona je drveni ram, dimenzija 280x40x60cm. Njegovim se ponavljanjem formiraju kutijasti elementi koji postaju osnovne komponente u sklopu. Naknadnom rotacijom i kombinacijom ovih elemenata formiraju se različite kompozicije koje se po potrebi mogu koristiti na različite načine – vertikalno ili horizontalno, kao klupe za sedenje ili kao police za knjige.

Paviljon se sastoji od vertikalnih i horizontalnih kutijastih elemenata; Foto: Sara Pilipović

Potencijal mnogobrojne primene

Za unapređenje javnih gradskih prostora potrebno je malo sredstava, ali puno truda. Zahvaljujući svojoj geometriji i modularnosti odabrano rešenje pruža mogućnost različitih prostornih scenarija u zavisnosti od razmeštaja jediničnih modula. Kao takav, paviljon „MONO“ ima potencijal korišćenja i u narednim prilikama u cilju promocije kulture. Nadamo se da će i stanovnici drugih gradova uživati u ovom paviljonu i čitanju isto koliko i naši sugrađani.

Posebnost ovog mobilnog paviljona leži u njegovoj laganoj strukturi i fleksibilnoj upotrebi. Ali, ono što ga posebno izdvalja jeste dug proces iteracija i selekcije. Katalog radova predatih na studentski konkurs za idejno rešenje mobilnog paviljona / prostorne instalacije, kao i proces druge i treće faze razrade projekata možete pogledati ovde.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

8 komentara

 1. Zoran

  Uh, dobro je; bitno da smo se odmakli od paleta, mada – lici malo.
  ali, boje – e to je vec totalni …

  1. Beograđanka

   Uh, da. Hvala Bogu pa nisu napravili paviljon od paleta. To bi bilo jako očekivano. Meni se ovo dopada 🙂

 2. arhitekta

  dobro, dosta dobro

 3. Vladan

  Zanimljivo deluje

 4. miki

  ahahha ajde bre šta se ložite, pa stavili bi garant palete da knjige mogu da se umetnu u njih , nismo još napustili trend pre 20 godina!

 5. 🍀

  Pitam se koji stepen nezadovoljstva svojim životom i svojim „dvorištem“ tera ovakve ljude da ostave komentare ispod svakog posta. I da su palete opet je nečija ideja izvedena i sprovedena u delo, dok iza vas osim ovih negativnih komentara neće ostati nikakvog traga. Prijatan dan 🍀

  1. Marija

   Da, ali knjige nisu zaštićene od kiše i krađe. Dobra ideja samo u nečijoj glavi. Da li je to vama ok?

   Drugo, kakve veze ima instalacija od drveta sa urbanom morfologijom?

 6. Nikola

  Šteta što nema hlada za čitanje. I šteta što su ceo trg uništili.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *