Prenaglašena streha; Foto: Katsutoshi Sasaki + Associates
Svetski projekti

Prenaglašena streha za život na otvorenom

Zahvaljujući izrazito dugačkim strehama stvorena je suptilna veza između spoljašnjosti i svakodnevnih aktivnosti koje se odvijaju ispod krova.

Važno je imati krov nad glavom… ali i nad okućnicom, ako pitate ove ukućane. Naime, kuća u blizini japanskog grada Karija okarakterisana je konstrukcijom krova koji je izveden sa predimenzionisanim strehama kako bi se prilagodio načinu života porodice s dvoje dece.

Arhitektonska firma Katsutoshi Sasaki + Associates zaobišla je građevinske standarde koji su primenjeni na okolnim objektima i kreirala je dom od 146 kvadrata koji harmonično funkcioniše kako u svojim unutrašnjim prostorima, tako i u okućnici.

Foto: Katsutoshi Sasaki + Associates

Veliki krov ove kuće glavna je spona između okruženja i unutrašnjosti za produženi boravak na otvorenom.

Osnova kuće zasnovana je na dimenzijama izvedenim u skladu sa svakodnevnim aktivnostima ukućana, te je širina soba od 2,3 metra uspostavljena kroz unakrsnu organizaciju, pišu arhitekte za ArchDaily.

Širom obodnih zidova soba organizovane su izrazito dugačke strehe, koje natkrivaju prostor okućnice. Na ovaj način svaka soba dobija prirodnu svetlost i ventilaciju iz dva dvorišta.

Foto: Katsutoshi Sasaki + Associates

I kad pada kiša i sija sunce

Svako dvorište ipak ima različitu namenu, te je jedno za odmaranje i druženje na otvorenom, dok drugo predstavlja ulaznu zonu, a tu je i povrtnjak kao i prostor za sušenje veša.

Strehe japanskih kuća obično idu do oko jednog metra od ivice objekta, što kod ovog projekta svakako nije slučaj. Arhitekte su želele da se životni prostor proširi i na spoljašnjost, te je na ovaj način znatnim prepuštanjem strehe napravljena čvrsta veza između okolne prirode i života ukućana.

Prostrana okućnica natkrivena strehom, omogućava takođe i neometano obavljanje aktivnosti tokom kišnih ili izrazito sunčanih dana.

Foto: Katsutoshi Sasaki + Associates

Enterijer u drvetu

Enterijer je tipičan – japanski. Trpezarija, kao i dnevni boravak funkcionišu u direktnoj vezi sa susednom dvorištem i po potrebi mogu postati delimično otvoreni prostori.

Foto: Katsutoshi Sasaki + Associates

Galerije otvaraju različite poglede u prostoru.

Foto: Katsutoshi Sasaki + Associates

Trpezarija i dnevna soba su u direktnoj vezi sa susednom dvorištem i po potrebi mogu postati delimično otvoreni prostori.

Vidna drvena konstrukcija čini enterijer toplim, a odsustvo detalja dodatno naglašavaju arhitekturu.

Foto: Katsutoshi Sasaki + Associates
Foto: Katsutoshi Sasaki + Associates

Grafički prilozi

Osnova prizemlja
Osnova prizemlja
Osnova strata
Osnova strata
Preseci kroz objekat
Preseci kroz objekat

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *