U središtu ove luksuzne vile od 700 m2 nalazi se drvo Japanske trešnje
Domaći i regionalni projekti

Vila u Nišu oblikovana oko japanske trešnje

Luksuzna kuća od 700 m2 s atrijumom, ogromnom spavaćom sobom i infinity bazenom gradiće se tako da pruža komfor ali i skrivenost od pogleda.

Pri projektovanju ovog jednoporodičnog stambenog objekta visokog standarda kvaliteta, programski zahtevi bili su precizno definisani – navodi za naš portal Andreja Buđevac iz projektnog biroa Arhitektura Buđevac. Glavni izazov je bio kako na uskoj parceli dimenzija 30×100 metara pružiti maksimalnu privatnost u odnosu na susede.

Specifičan zahtev klijenta bio je da se na imanju obavezno pojavi japanska trešnja upečatljive krošnje i boje cveta. Ovaj imperativ iskorišćen je kao centralni oblikovni i organizacioni motiv. Sa zastakljenim atrijumom, kuća je dobila specifični doživljaj pri kretanju, a sve to kroz dinamično pretapanje odnosa spolja/unutra i otvoreno/zatvoreno. Kako je japanska trešnja osetljiva vrsta drveta, arhitekte su imale izazovan zadatak da inženjerski reše zalivanje i mikro klimu neophodnu za rast ove egzotične biljke.

Specifičan zahtev klijenta bio je da se na imanju obavezno pojavi „Prunus Serrulata“ – drvo japanske trešnje

Japanska trešnja upečatljive krošnje i boje cveta iskorišćena je kao centralni oblikovni i organizacioni motiv.

Sam objekat je atrijumskog tipa. Celokupna vila od 700 m2 površine organizovana je oko otvorenog atrijuma, okvirnih dimenzija 5×5 metara. „Atrijum se sagledava s prolaznih koridora i staklenih mostova na spratu koji spajaju ulaznu partiju od dnevnog boravka, kao i master blok sa dve dodatne spavaće sobe“ – obrazlaže Buđevac. Naime, rimski domus (kao stambeni tip ekonomski imućnih ljudi kroz istoriju) poslužio je kao polazište za stvaranje savremenog stambenog koncepta visokog reprezentativnog standarda.

U pogledu sadržaja, vila je jasno zonirana prednji i zadnji deo, prizemlje i sprat. Ka uličnoj strani objekta su garaža za tri automobila, ulaz sa čekaonicom i dve gostinske sobe s garderoberima i zajedničkim kupatilom (na spratu). Pogled ka dvorištu i bazenu imaju dnevna zona, trpezarija i kuhinja u prizemlju i glavna spavaća soba od preko 70 m2 površine (nalazi se na spratu). U podrumu je spa sa saunom i tehnički blok sa vešernicom, kotlarnicom i ostavama.

Osnova kuće jasno je podeljena u dve zone koje deli centralni atrijum

Svedena forma – luksuzni materijali

„Očekivanje klijenta nas je usmerilo ka svedenoj formi“ – naglašava Buđevac. Izražena dužina kuće (preko 25 metara) raščlanjena je drvenim vertikalama i odvajanjem fasade u dve završne obrade po vertikali. Donja masa čvrstog bazisa definisana MARAZZI keramičkom oblogom velikog formata koja nosi beli, lagani volumen. Spratni deo objekta rešen je u sistemu kontakt fasadekamenom vunom kao termoizolacionim materijalom. Finalna obrada fasade je od dekorativnog maltera visoke paropropusne moći. 

JA House ima staklene portale dužine preko 10 metara

Predviđen je ravan krov sa oblucima radi sprečavanja pregrevanja u toku sunčanih letnjih meseci.

Specifični izgled objektu daju veliki stakleni portali, čiji raspon prevazilazi preko 10 metara. Iz tog razloga, arhitekte su se odlučile za klizna prozor/vrata od aluminijumske stolarije. Radi veće transparentnosti, arhitekte su se opredelile za staklenu ogradu čiji raster prati proporciju ulične i dvorišne fasade. Radi modernog izgleda, arhitekte su se odlučile za ravan krov koji je obložen oblucima radi sprečavanja pregrevanja u toku sunčanih letnjih meseci.

Posebni akcenat stavljen je i na parterno uređenje. Projektom se predviđa razigrano uređenje u ortogonalnom rasteru, kao i izgradnja „infinity bazena“ reprezentativnih razmera. Plato oko bazena popločan je u deking sistemu, a predviđa se primena mermera i travertina za vertikalne površine. Pristupne staze oko objekta rešene su u oblozi kvadratnog formata s naglašenim dilatacionim spojnicama.

U dvorištu se predviđa izgradnja velikog „infinity“ bazena

Novi standard kvaliteta

Arhitektura vila jedna je od najzahtevnijih stambenih tipologija. Za poznatog klijenta potrebno je osmisliti i sagraditi kuću po najvišim standardima komfora i kvaliteta, a na način koji prethodno nije postojao u okvirima arhitektonske profesije i prakse. Sa stanovišta izvođenja u domaćim uslovima to je izuzetno zahtevan zadatak, pa je  potrebno voditi računa i o najmanjem detalju.

Faktografija:

  • naziv objekta: JA House
  • mesto: Niš
  • autori projekta: Arhitektura Buđevac
  • autorski tim: Andreja Buđevac, Saša Buđevac i Dušan Kocić
  • godina projektovanja:  2020.
  • površina: 700 m2
  • spratnost: Po+P+1
  • renderi: Arhitektura Buđevac i Dušan Kocić

Grafički prilozi:

Renderi:

 

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

3 komentara

  1. Nemanja

    Bolje sljivu da je zahtevao bilo bi makar iskreno i u skladu sa ambijentom.

  2. miki

    elegantno, dobro projektovano! meni se ovo jako sviđa, bravo nišlije!

  3. Zoran

    -bezlično. zar ne!?

Ostavite odgovor

Obavezna polja *