„Stakleni front“ u dijalogu s prirodom unosi deo okolnog pejzaža
Domaći projekti

Kuća na Tari obučena u fasadni mantil za potpuno uklapanje u prirodni ambijent

Inspirisan minimalističkom skandinavskom arhitekturom, projekat nije imao nameru da bude invazivan, već da poštuje i prilagodi se okruženju nacionalnog parka. 

Povezivanje arhitekture čistih linija i okolne prirode predstavlja projekat vikend kuće Tara House u Kaluđerskim Barama koju potpisuje beogradski biro KAI Arhitecture Interiors.

Kaluđerske Bare su u turističkom smislu jedan od najlepših predela Tare i nalaze se na nadmorskoj visini od 1.050 metara, a u ovom zaseoku smešteni su i hoteli „Omorika, „Javor“ i „Beli bor“.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Kaluđerske bare nalaze se na nadmorskoj visini od 1.050 metara

Oaza mira u okruženju nacionalnog parka

Kako navode autori, inspiracija za oblikovanje ovakvog tipa kuće je pronađena u skandinavskoj arhitekturi i njenom savremenom i minimalnom arhitektonskom jeziku.

Dodaju da projekat nije imao nameru da bude invazivan, već da poštuje i da se prilagodi okolnom okruženju koje je specifično za “Nacionalni park Tara”.

“Objekat je projektovan tako da boravak u njemu zapravo postane prava oaza mira, daleko od urbanog i haotičnog životnog ritma” – kažu beogradske arhitekte.

Svi konstruktivni elementi od punog drveta su pažljivo odabrani i sušeni u okolnim stovarištima

Svi konstruktivni elementi od punog drveta su pažljivo odabrani i sušeni u okolnim stovarištima.

Lokacija kuće je u blizini puta, ali njena orijentacija je planirana da sakrije poglede i sačuva privatnost korisnika. Kuća, jednostavne forme sa dvovodnim krovom, osmišljena je kao vikendica sa idejom savremenog kvaliteta života.

Na zakošenom terenu, dispozicija objekta je takva da ceo stakleni front gleda u netaknutu prirodu nacionalnog parka. Ukupne površine od 85 m2, galerijskog tipa, objekat je projektovan tako da se prizemlje sastoji od velikog „open spacea“.

“Ovakav način organizacije prostora je oslobodio prizemlje i omogućio kreiranje fleksibilnog prostora za zajedničke aktivnosti” – objašnjavaju autori za naš portal.

Enterijer Tara House

Iz lokalnih stovarišta

Galerija na kojoj se nalazi velika spavaća soba, pomoću staklene ograde i krovnih Velux prozora ostaje u stalnoj komunikaciji sa ostatkom prostora kao i okolnom prirodom.

„Kako bi se upotpunio odmor svakog korisnika, ispod kote nula nalazi se sauna“ – kažu za Gradnju u KAI Architecure Interiors, firme osnovane 2014. godine.

U izvođenju projekta posebna pažnja je posvećena materijalizaciji objekta, a na prvom mestu je stavljena briga o održivosti. Svi konstruktivni elementi od punog drveta su pažljivo odabrani i sušeni u okolnim stovarištima.

Svi konstruktivni elementi napravljeni su od punog drveta

Stakleni front u dijalogu s prirodom

Fasadni mantil je u potpunosti prilagođen velikom klimatskom rasponu u temperaturi, koji čini jednu od glavnih karakteristika za planinu poput Tare.

Fasadu čine naizmenično postavljene vertikalne drvene letvice koje upravo svojim ritmom ostavljaju elegantan izgled, a ispod kojih se nalazi vetreni sloj fasade sa pratećom termoizolacijom kao i kompletnom drvenom konstrukcijom.

Element koji ostavlja najveći utisak je, po mišljenju autora, svakako „stakleni front“, koji u dijalogu sa prirodom unosi deo okolnog pejzaža.

“Posebne zasluge idu investitoru koji je prepoznao kvalitet projekta i imao puno poverenje u naš tim” – naglašavaju na kraju iz KAI Architecture Interiors.

Grafički prilozi

Situacija
Situacija
Osnova prizemlja
Osnova prizemlja
Osnova sprata
Osnova sprata
Izgled 01
Izgled 01
Izgled 02
Izgled 02
Presek A-A
Presek A-A

Foto-galerija

Svi konstruktivni elementi od punog drveta su pažljivo odabrani i sušeni u okolnim stovarištima
Svi konstruktivni elementi od punog drveta su pažljivo odabrani i sušeni u okolnim stovarištima

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

5 komentara

 1. Miki

  Bilo bi sjajno da se ovakav pravac usvoji na nasim planinama. Intresantno.

 2. Zoran Šumaruna

  Bilo bi mudro napraviti stručnu posetu i proveriti stanje objekta nakon npr. deset godina i tada porazgovarati sa investitorom o tome koliko je održavanje objekta bilo izazovno i isplativo.
  Naime, copy-paste arhitektura iz drugih krajeva sveta, bez kritičke analize o isplativosti primene takve arhitekture na našem podneblju i sa našim životnim stilom može biti čist promašaj, što se vidi tek nakon nekog vremena korišćenja objekta, a to se kod arhitekata nikad ne vrednuje.
  Ovo se prvenstveno odnosi na spoljašnost objekta.

 3. Minimax

  Bolja kuća nego fotografije.

 4. Ilija Ristić

  Da li neko može da nam kaže cenu kvadrata ovakve gradnje?

Ostavite odgovor

Obavezna polja *