Kuća se nalazi na pritkom podrumu koji je ujedno i ostava; Render: Visual Ascension
Domaći projekti, Izdvojeno

Vikendica od 50 m2 inspirisana balkanskom arhitekturom

Ova atraktivna kućica za odmor nastala je kao rezultat prilagođavanja terenu, ruži vetrova i drugim spoljašnjim uticajima. 

Ljupka vikendica sa fasadom od drveta i profilisanog lima projektovana je za Veliko Blaško, u opštini Laktaši u Republici Srpskoj, Bosna i Hercegovina. Na njeno oblikovanje i arhitekturu značajno je uticala sama okolina.

„Veliko Blaško je mesto karakteristično po jakim vetrovima sa severa, te je kuću trebalo zaštiti od snažnih naleta“ – navode arhitekti iz Studija Qubicul.

Parcela pod velikim nagibom za koju je vikendica projektovana sa tri strane okružena je vegetacijom, dok je sa četvrte strane nalazi manji objekat koji pripada susednom placu. Složenu situaciju arhitekte su uspele da reše na efektivan način.

Srodni članci na portalu Gradnja:

Sa terase vikendice pružaju se atraktivni pogledi; Render: Visual Ascension

Zahtev klijenta je bio da se zakloni od komšije i otvori ka prirodi.

Prilagođavanje spoljašnjim uticajima rezultovalo je nesvakidašnjim objektom.

„U smislu oblikovanja objekat je u početku bio zamišljen i projektovan kao jednostavan pravougaoni volumen sa kosim dvovodnim krovom na kojem je, dijagonalno, na suprotnim  krajevima napravljena prosta ekstenzija što je objektu kasnije dala osobno oblikovanje“ – navode autori.

Visinska regulacija definisana je spratnošću, te vikendica ima samo prizemlje i plitki podrum, koji je ujedno i ostava. Gabarit projektovanog objekta je postavljen u okviru građevinskih linija.

Trpezarija je zamišljena kao mesto okupljanja i hibridnog rada; Render: Visual Ascension

Da li ste već pročitali?

Inspirisani balkanskom tradicijom

Kuća za odmor se prostire na 50,5 m2 bruto površine, odnosno ima 40,6 m2 neto površine.

Veštim tretiranjem omotača, otvaranjem i zatvaranjem fasade, dobijen je atraktivan dizajn. Osim toga, balkanska vernakularna arhitektura poslužila je arhitektama kao polazna inspiracija.

„Vikendica sadrži i manju ostavu u plitkom podrumu čija je osnovna namena podizanje objekta i terase na visinu ulazne particije, čime se poboljšava i vizura prema prirodnom okruženju“ – ističu autori.

Relativno mala kvadratura uslovila je potpuno otvoren prostor“ – ističu arhitekte.

U enterijeru dominiraju drvo, svetli tonovi i prirodni materijali; Render: Visual Ascension

Relativno mala kvadratura uslovila je potpuno otvoren prostor.

Ova vikendica u Velikom Blaškom je skladno organizovana, iako su joj dimenzije skromne. Sklop se sastoji od ulaznog hodnika koji se direktno povezuje sa kupatilom.

Dnevna soba kao centralni prostor sa jedne strane odvojen je od kuhinje i trpezarije otvorenim kaminom. Sa druge strane, dnevni boravak je ormanima odvojen od spavaće sobe u kojoj se nalazi bračni krevet.

U sklopu vikendice se nalazi i terasa površine od 33m2. Njoj se pristupa spreda, iz dnevnog boravka, ali i bočno iz kuhinje i trpezarije.

Masivni konstruktivni zidovi

Kuća je postavljena na betonsku ploču plitkog podruma napravljenog armirano-betosnkih greda i stubova sa ispunom od giter bloka. Noseđi zidovi su od giter bloka, a pregradni od gips-kartona.

Finalna obrada spoljašnjih zidova je od drveta i profilisanog lima u antracit boji. Krovni pokrivač je, takođe, trapezasti lim u antracit boji.

Završna obrada podova u enterijeru su keramičke pločice dimenzija 60×120 cm, postavljene tako da prate glavne ose objekta. S druge strane, obrada zidova i plafona projektovana je u kombinaciji prirodnog drveta i maltera.

„U objektu su predviđene sve standardne instalacije koje podrazumeva ovaj tip objekta. Rešenje glavnih vodova i vertikale kanalizacije su rešene tako da se u odnosu na glavne cevi u naselju, kraćim putem vode do glavnih trasa“ – ističu projektanti.

Vikendica ima prostranu terasu, a njena osnova je nepravilna; Crtež: Studio Qubicul

Finalna obrada spoljašnjih zidova je od drveta i profilisanog lima u antracit boji.

Hibridni rad u prirodi

Život i rad u manjim mestima, u neposrednoj blizini prirode, sve više postaju neizostavni deo savremenog životnog stila. Kao dopuna aktivnom životu u gradu, vikendica male kvadraturu ali atraktivne arhitekture postaju sve traženije.

Studio Qubicul je arhitektonski biro koji se upravo specijalizovao za projektovanje i dizajn baš ovakvih tipova objekata. Njihovi objekti su atraktivni i savremeni, ali inspirisani tradicionalnom arhitekturom lokalnog podneblja.

Vikendica u Velikom Blaškom istaknut je primer dobre prakse organske arhitekture i reinterpretacije vernakularnih obrazaca projektovanja. U ovom slučaju kuća se ne tretira na modernistički način i kao „mašina za stanovanje“, već kao prostorni gest: pitoma međurazmera korisnika i predela.

Renderi:

Render: Visual Ascension
Render: Visual Ascension
Render: Visual Ascension
Render: Visual Ascension
Render: Visual Ascension
Render: Visual Ascension
Render: Visual Ascension
Render: Visual Ascension
Render: Visual Ascension
Render: Visual Ascension
Render: Visual Ascension
Render: Visual Ascension

Faktografija:

 • naziv objekta: Kuća za odmor
 • mesto: Velika Blaška (Bosna i Hercegovina)
 • investitor: privatni klijent
 • autori projekta: Studio Qubicul
 • dizajn enterijera: Lamija Radončić
 • godina projektovanja: 2022.
 • površina: 50,5 m2
 • spratnost: Pr
 • renderi: Visual Ascension

Još projekata istih autora:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

5 komentara

 1. Sladjana Todorovic

  Postovani gospodine, Markovicu odusevljena sam ovom vikendicom interesuje me koja je cena u kompletu?

 2. Dragan Marković

  Poštovana Slađana, hvala vam na pokazanom interesovanju. Što se tiče cene projektovanja i izvođenja vikendice, najbolje je da direktno kontaktirate arhitekte na mail: [email protected].

 3. Стојан

  Балканском архитектуром?

  1. Dragan Marković

   Da, da. Možete pogledati sajt Balkan Vernacular Architecture za više detalja: http://www.balkanarchitecture.org/

Оставите одговор

Obavezna polja *