Pretresanje kosog krova u Somboru, foto: Dragan Marković
Izvođenje

Koliko košta sanacija krova i kako da uštedite

Zavisno od geometrije i dotrajalosti, sanacija kosog krova vas može koštati od 35 do 70 evra po kvadratu krovne površine. Saznajte od čega sve zavisi cena.

Ako već o tome niste razmišljali, možda je sada pravi trenutak da se zapitate u kakvom je stanju vaš krov i da li mu je sanacija možda neophodna? Naime, čak 92,2% svih izgrađenih objekata u Srbiji čine porodične kuće sa kosim drvenim krovovima, od kojih je većina izgrađena u periodu od 1961-1990. godine.

Svi drveni krovovi imaju životni vek i podložni su propadanju. Krov je svake godine izložen olujama, jakim vetrovima, temperaturnim promenama i u direktnoj je opasnosti od ugibanja, vlage, trulenja i insekata. Iako vam možda to tako ne deluje, velike su šanse da je vaš krov, posle 10-15 godina od izgradnje, zapravo oštećen i da mu je sanacija neophodna.

Pre nego što se odlučite da li da sanirate ceo krov ili samo njegov deo, trebalo bi da proverite da li vaš krov prokišnjava ili je dotrajao u celosti, te mu je potrebna sveobuhvatna zamena? Iako može delovati problematično, ako ste uočili prokišnjavanje krova blagovremeno, onda je najverovatnije potrebno promeniti samo mali deo koji propušta vodu. Međutim, ako vam je prokišnjavanje promaklo i desilo se značajno oštećenje od prodora kišnice i snega, onda je najverovatnije potrebna zamena kompletne konstrukcije i pokrivača.

Krov je ukras svake kuće.. ako je dobro održavan; Foto: Wienerberger

Kako započeti sanaciju krova

Kada govorimo o zameni (pretresanju) krova, u većini slučajeva se ne radi o zameni krova s krovnom konstrukcijom, već samo o zameni krovnog pokrivača (s pratećim slojevima), limarije, fazonskih elemenata i oluka. Sam proces sanacije u proseku traje oko 3-5 dana i može se organizovati samo u letnjem periodu, kada nema padavina.

To znači da je neophodno planirati budžet i radove barem par meseci unapred. Svakako, pre svake sanacije (delimične ili potpune), najvažnije je konsultovati sa se sa stručnjakom – iskusnim arhitektom, građevincem, majstorom ili izvođačem, pre odluke o bilo kojoj vrsti poduhvata.

Sanacija kosog krova je grupa radova koja se izvodi u letnjim mesecima; Foto: Wienerberger

Za potrebe računanja prosečne cene sanacije krova, uzećemo primer dvovodnog krova površine 100 metara kvadratnih.

Za potrebe računanja prosečne cene sanacije krova, uzećemo primer dvovodnog krova površine 100 metara kvadratnih. Naš krov je dimenzije 12,5x8m metara (u osnovi), nagiba od 45 stepeni, ima 3 otvora na krovu i potkrovlje koje se ne koristi. Na primeru ovog krova precizno ćemo raščlaniti elemente i činioce koji utiču na sanaciju. Napominjemo da se cene mogu razlikovati od mesta do mesta, lokacije, blizine stovarišta i dostupnosti majstora.

Izbor krovnog pokrivača

Prvi korak je svakako skidanje starog krovnog pokrivača, što izvođači naplaćuju od 2 do 4 evra po kvadratnom metru, u zavisnosti od složenosti krovnih površina i vrste krovnog pokrivača.

Naredni korak je izbor za vrstu krovnog pokrivača. Naš krov je bio pokriven crepom, pa ćemo se odlučiti za isti materijal kao finalnu oblogu koji će nas koštati od 11 do 20 evra po kvadratnom metru (u zavisnosti od izgleda i modela za koji se odlučite). Dok će vas crepovi-žljebnaci sa njihovom nabavkom, slemenskom trakom i postavkom koštati oko 5 evra po dužnom metru.

Posebni crepovi za prodornu tačku vertikala za ventilaciju i krovne ravni se kupuju u kompletima, i to je od 8 do 12 evra po kompletu, za obe vrste ventilacionih kanala.

Sanacija krova započinje sa izborom krovnog pokrivača; Foto: Polet

Limarski radovi – Šta vam je sve neophodno?

Uz krovni pokrivač, spadaju i limarski radovi, čija demontaža košta u proseku od 1,5 do 2,5 evra po dužnom metru. Dok se u nove limarske elemente ubrajaju oluci (polukružog prečnika od 12.5cm), čija nabavka i postavljanje koštaju od 9 do 13 evra po dužnom metru. Zatim, tu su kazančići za oluke koji koštaju od 10 do 12 evra po dužnom metru. Metalni vetrobrani (vetar lajsne) koji štite čela ivice krova od produvavanja, sa nabavkom i postavljanjem će vas koštati od 7 do 10 evra po dužnom metru.

Nabavka i postavljanje linijskih okapnica po donjim ivicama krova, koštaju od 9 do 11 evra po dužnom metru. Pored toga, okapnice za zidove (okvirno) koštaju od 9 do 12 evra po dužnom metru.

Zbirno, to znači da bi sveukupna cena nabavke materijala i postavljanja kompletnog spoljnog pokrivača krova sa pratećom limarijom za naš predmetni krov koštala oko 4.300 evra.

Zamena krovne potkonstrukcije

Ukoliko se uspostavi da su letve i hidroizlacija takođe oštećeni, onda je sledeći i finalni korak, da se kompletan paket potkonstrukcije delimično ili kompletno zameni. Prvo moramo da skinemo postojeće letve, izolaciju i podaščanu oplatu, što u proseku košta oko 3,5 evra po kvadratnom metru. Nakon čega se mora postaviti nova podaščana oplata debljine 2.5cm preko “gole“ konstrukcije, kako bi imali podlogu za hidroizolaciju i letve na koje će nalegati crep, a to vas može koštati od 5 do 7 evra po kvadratnom metru.

Sledeći i najbitniji korak je da ponovo zaptijete krov vodonepropusnom, paropropusnom barijerom i da postavite sekundarno krovište, što će vas koštati od 1,5 do 3 evra po kvadratnom metru. Dok će vas finalni korak u postavljanju potkonstrukcije od letvi i kontra letvi s komplet potrošnim materijalom koštati od 5 do 6 evra po kvadratnom metru.

Sanacija kosog krova sa zamenom potkonstrukcije, Foto: Vladimir Todorović

Cena celokupne sanacije krova vas može koštati od 35 do 70 evra po metru kvadratnom kose površine.

Kada se sve sabere, cena kompletne sanacije krovnog pokrivača sa zamenom potkonstrukcije za naš predmetni krov (100m2) može vas koštati oko 6.800 evra. Kad se to prevede na majstorski jezik, cena celokupne sanacija krova vas može koštati od 35 do 70 evra po metru kvadratnom kose površine (zavisno od obima građevinskih radova).

Cena pokrivačkih radova
Cena pokrivačkih radova
Cena limarskih radova
Cena limarskih radova
Cena zamene krovne potkonstrukcije
Cena zamene krovne potkonstrukcije

Redovno održavanje je najveća ušteda

Kako bi preduhitrili troškove kompletne zamene krovne konstrukcije i pokrivača, te produžili njegov životni vek , preporučeno je da se pridržavate smernica za redovno održavanje.

Za zdrav i dugotrajan krov potrebno je sezonsko održavanje. Za početak, krov i oluke treba očistiti od lišća i prašine dva puta godišnje, početkom jeseni i u proleće. U procesu čišćenja krova treba se temeljno očetkati prašina iz crepova i limenarije, kako bi se sprečilo organsko rastinje koje zadržava vodu i vlagu na krovnoj površini. Takođe, pokupite lišće koje je preostalo u oluku i van oluka.

Na kraju, dobro proverite krovni pokrivač, ne bi li uočili bilo kakve znake prodora vode ili dotrajalosti. U slučaju velike oluje ili nevremena, obavezno proverite da nije došlo do pomeranja ili nekog oblika oštećenja. Sasvim male korekcije mogu vas sačuvati od jako velikih troškova rekonstrukcije i sanacije.

Lišće u olucima jedan je od najvećih problema; Foto: Laborpanes.com

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

10 komentara

 1. arhitekta

  održavanje možda najskuplje košta
  ali se njemu posvećuje najmanje pažnje
  cilj arhitekture je da traje

 2. Dusan

  Koliko su sad poskupele cene u 2022 sto se tice krova?

  1. Jelena

   Platite arhitekti 200 € da napiše šta treba da se uradi i kako, koliko čega treba od materijala. Na kraju, vidite sa majstorima…
   To je najjeftinije

   1. neda

    sto da plati arhitekti 200 eur kad tu info dobijete od majstora za pola sata?!??

 3. Elvis

  Dobro vece
  Koliko bi kostalo da se uradi Novi krov
  9×8
  Stari da se skine
  I da se urade daske ispod crepa od prilike

 4. Mare

  Meni nisu podascavali krov vikendice pre 12 godina ,da skidam crep neisplati mi se majstori sve to mnogo kosta.Jednostavnije mi je sam da radim eventulano neko da mi pomaze izmedju rogova sa unutrasnje zakucacu letve posle daske naknadno posle toga folija mineralna vuna ili stiropor videcu nezurim i ustedecu dosta.

 5. Dragisa

  Koliko kosta sve kompletno 10× 10 krov sa crni Crepom

 6. Zdravka

  Hocu da izradim potkrovlje koje je u osnovi 67m2.Kuca je nadoradjena 1980
  god.Konstrukcija je izgledom dobra medjutim otac nije izmakao drvenevstubove tj.sprajceve ispod greda ima ih 4.Konultovala sam se sa nekim majstorom on kaze da to ne smem da radim nego jedino mogu umesto njihbda stavim metalne koje bi kasnije bili sakriveni rigipsom.Moze li neko da mi posavetuje sta da radim.Inace je na krov crep betonski tj.Kosjericki .
  Hvala unapred na odgovoru.

 7. Igor

  Da li može neko da objasni šta traži drvena oplata na krovu kad proizvođači folije ne propisuju da foliji treba podloga? I kako objašnjavate postavljanje paropropusne folije na dasku koja nije baš paropropusna? Trenutno znam dva slučaja da ljudi moraju da otvaraju krov jer se voda kondenzuje u toj dasci kojom je krov podaščan i stvara se buđ-

 8. Tijana

  Jako je nezgodna tema u pitanju. Mi smo imali strasne probleme i promenili smo par izvodjaca posto ja i sestra nismo imale nikog da pomogne.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *