Novi Fosterov aerodrom za Saudijsku Arabiju iz jula 2020. godine; Foto: Foster + Partners
Aktuelno

„Aerodromi se moraju graditi“: Prvo povlačenje iz sporazuma arhitekata o klimatskim promenama

Biro Foster + Partners povukao se iz grupe potpisnika sporazuma o klimatskim promenama navodeći da „sat ne možete naviti unazad.“

Ovaj proslavljeni biro iz Londona doneo je odluku da napusti grupu koja je pokrenuta 2019. godine, jer smatra da bi arhitekte trebalo da budu uključene u projektovanju održivijih aerodroma.

Foster + Partners povukli su se iz Arhitektonske deklaracije jer smo od svog osnivanja 1967. godine postavili zeleni plan i verujemo da je vazduhoplovstvu, kao i svakom drugom sektoru, potrebna održivija infrastruktura da bi ispunila svoju svrhu“, rekao je osnivač studija Norman Foster za Dezeen.

„Poljoprivreda i vazduhoplovstvo neće nestati, a jednom i drugom sektoru će biti potrebne održive zgrade koje mogu dizajnirati samo arhitekte.“

Poljoprivreda i vazduhoplovstvo neće nestati, a jednom i drugom sektoru biće potrebne održive zgrade koje mogu dizajnirati samo arhitekte.

Foster + Partners bio je jedan od osnivača manifesta Arhitektonske deklaracije zajedno sa 16 drugih istaknutih britanskih studija, uključujući Zaha Hadid Architects. Od svog osnivanja, britanska grupa stekla je preko 1.000 potpisnika, dok njena međunarodna sestrinska grupa ima skoro 6.000 potpisnika u preko 20 zemalja.

Odluka da se napusti ova grupa doneta je nakon tenzija među članicama, uključujući Foster + Partners i Zaha Hadid Architects, koji su nastavili da projektuju aerodrome. Stoga su bili na meti kritika: “arhitekte visokog profila očigledno krše klimatska obećanja”, rečeno je iz ove grupe.

Građani Meksiko Sitija su na referendumu odbili izgradnju Fosterovog aerodroma vrednog 13,6 milijardi dolara

Ne možete sat naviti unazad

Međutim, Foster + Partners veruje da vazduhoplovstvo ima ulogu u suočavanju sa klimatskim promenama i sprečavanju budućih pandemija.

„Verujemo da je mobilnost obeležje našeg doba a i budućnosti sa globalnim povezivanjem“, rekao je Foster.

„Mobilnost ljudi, robe i informacija preko granica veoma je važno. Samo međunarodno koordiniranim delovanjem možemo se suočiti sa problemima globalnog zagrevanja i budućih pandemija. Vazduhoplovstvo ima vitalnu ulogu u ovom procesu i to će i dalje činiti. Ne možete naviti sat unazad“.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *