70% glasača zaokružilo je odgovor „Ne“ (ilustracija: DBOX za Foster + Partners)
Aktuelno

Građani Meksiko Sitija rekli odvažno NE novom aerodromu

Šta mislite da li bi antigradnja u svetu tako uspešno cvetala kada bi građani mogli demokratski da odlučuju o svakom pojedinačnom projektu?

Kao što smo prethodno najavili, građani Meksiko Sitija izašli su na referendum na kojem su odlučivali o budućnosti grandioznog Fosterovog projekta u njihovom gradu.

Nesuđeni aerodrom trebalo je da košta 13,6 milijardi dolara, ali kako su se radovi zakomplikovali meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador ga je opisao kao „rupu bez dna“. S druge strane, gašenje projekta će građane Meksika koštati „samo“ 5 milijardi dolara.

Predsednik Lopez Obrador izjavio je da rezultat glasanja predstavlja „trijumf ekološkog pokreta“.

Dakle, računica je bila jasna i na nedavno održanom referendumu, čak 70% glasača zaokružilo je odgovor „Ne“ na pitanje da li smatraju da izvođenje projekta treba da se nastavi. Pretpostavlja se da će se zagušenja od kojih pati trenutni aerodrom u Meksiko Sitiju delimično rešiti njegovim proširenjem, a da će se deo saobraćaja prebaciti na obližnji vojni aerodrom.

Terminal 1 nesuđenog aerodroma u Meksiko Sitiju po projektu Foster + Partners (ilustracije: DBOX za Foster + Partners)

Nesuđeni aerodrom postaje ekološki centar

Predsednik Lopez Obrador izjavio je da rezultat glasanja predstavlja „trijumf ekološkog pokreta“ i predložio da se od postojeće konstrukcije napravi novi ekološki-sportski centar.

Originalni dizajn aerodroma koji potpisuje biro Foster + Partners bio je prilagođen potrebama velikog broja korisnika, odnosno 68 miliona putnika godišnje, a poletalo bi se sa tri piste. Prva faza projekta podrazumevala je izgradnju glavnog terminala. Radovi otpočeti 2015. godine trebalo je da budu završeni do 2020. Naredne faze podrazumevale bi izgradnju još dva terminala.

Referendum je izazvao negodovanje od strane najmoćnijih poslovnih ljudi Meksika, dok je milijarder iz oblasti telekomunikacije Carlos Slim rekao da će čak “ukidanje projekta dovesti do ukidanja ekonomskog razvoja zemlje.”

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *