Novi objekti

Domaće arhitekte potpisuju enterijer novog terminala aerodroma u Moskvi

Inspiracija za dizajn proširenja Šeremetjeva pronađena je u ruskom konstruktivizmu i umetnosti s početka 20. veka.

Svetsko prvenstvo u fudbalu u Rusiji sledeće godine privući će na hiljade ljudi, a za mnoge od njih prvi utisak o ovoj zemlji biće aerodrom Šeremetjevo na čijoj rekonstrukciji su radile arhitekte iz Srbije. Naime, kompanija TPS Nedvizhimost odabrala je rešenje biroa RMJM Srbija za projekat unutrašnjeg uređenja novog Terminala B u okviru aerodroma Šeremetjevo u Moskvi.

Smešten severno od Moskve, aerodrom Šeremetjevo je najprometniji u Rusiji. Proširenjem u ukupnom iznosu od 114.000 metara kvadratnih, novi Terminal B svečano će biti otvoren 2018. godine, uoči početka Svetskog prvenstva u fudbalu – taman da dočeka mnoštvo posetilaca, piše eKapija.

Principi ruskog konstruktivizma ogledaju u geometriji podova, zidova i plafona.

Kako bi preneli tradiciju, snagu i progresivnost koji karakterišu savremenu Rusiju, tim RMJM Srbije, koji su vodili Goran Nikolić i Jelena Krstović Nikolić, inspiraciju je pronašao u ruskom konstruktivizmu i umetnosti s početka 20. veka.

– Postor, forma i dekor Terminala B su inspirisani poznatim umetnicima iz tog perioda, kao što su Vladimir Tatlin, Naum Gabo, Aleksandar Vesnin, Aleksander Rodchenko, El Lissitzky i Libov Popova. Umetnost je integrisana sa vrhunskom tehnologijom širom Terminala B kako bi se oblikovao prostor kojim se kreću putnici, dok se principi ruskog konstruktivizma ogledaju u geometriji podova, zidova i plafona – objašnjavaju u RMJM Srbija.

Novi enterijer osmislili su za tri nivoa aerodroma i obuhvatiće javni hol, odeljenje za prtljag, odlazni hodnik, prlatformu za pristup i deo za šoping.

Osim ovoga, tim iz Srbije je radio i na drugim delovima aerodroma, uključujući dve stanice između terminala, fasadu Terminala B i zgrade terminala C1 i C2.

RMJM (Robert Matthew Johnson Marshall) je jedna od najvećih internacionalnih arhitektonskih kompanija. Osnovana je 1956. godine u Britaniji, a u Srbiji posluju od 2015. godine. U sklopu RMJM Srbija radi oko 30 arhitekata.

Planovi rukovodstva Aerodroma Šeremetjevo za razvoj su da do 2030. godine, u skladu sa Strategijom transporta Ruske Federacije, povećaju kapacitete do 64 miliona ljudi i za 25% tranzitni tok.

Foto: RMJM Srbija 

Kada ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *