Aktuelno

Novi kontrolni toranj na aerodromu Nikola Tesla među 10 najviših na svetu

Radovi na izgradnji tornja visokog 75 metara počinju na jesen 2018. godine i trajaće godinu dana.

Plan o izgradnji novog Kontrolnog tornja na beogradskom aerodromu usvojen je na kolegijumu SMATSA, saopšteno je iz Kontrole letenja.

Kako tvrde, objekat će biti visine 75 metara, što ga čini najvišim u ovom delu Evrope i među 10 najviših na svetu. Izgradnjom novog tornja SMATSA ide u korak sa planovima Vlade Republike Srbije o davanju u koncesiju Nikole Tesle, kažu iz Kontrole letenja i dodaju:

– Novom tehničkom opremom će se omogućiti dalji rast saobraćaja i realizacija svih planova budućeg koncesionara. Svi detalji tehničke dokumentacije biće završeni do juna 2018. godine, dok će radovi početi na jesen iste godine i trajati godinu dana. Toranj će biti izgrađen na zemljištu SMATSA-e u Beogradu i finansiran iz sopstvenih izvora. – piše Tango Six.

Idejno rešenje uradilo je Energoprojekt, a za izgradnju će biti angažovani domaći izvođači.

 

Novi toranj će omogućiti još bolju vidljivost aerodromskih površina i bolje uslove rada, zatim nova tehnologija ugrađena u skladu sa evropskim regulativama i standardima, a zgrada energetski efikasna i izgrađena od ekoloških materijala, objašnjavaju iz Kontrole letenja:

– Idejno rešenje uradio je Energoprojekt, a za izgradnju će biti angažovani domaći izvođači. Ovo je za nas važan projekat, jer ćemo na jednom mestu imati Oblasnu, Terminalnu i Aerodromsku kontrolu letenja.

Novi toranj nalaziće se u okviru parcele zgrade Centra kontrole letenja, odnosno u okviru posebno planiranog aneksa ukupne bruto građevinske površine 5.142 m2. Postojeći toranj u okviru aerodromske zgrade izgrađen je 1962. godine sa visinom od 46m (P+9+kupola), međutim tehnička ograničenost, problemi sa prostorom i zastarelim instalacijama predstavljaju značajno usko grlo za očekivani rast operacija, piše Beobuild.

Foto: SMATSA

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *