Aktuelno

Nije toliko brutalno: Ikona Sidneja neće biti srušena

Jedini primer brutalističke arhitekture u Sidneju dobio je drugu šansu.

Tokom prošle godine pisali smo o udruženom protestu građana, vlasnika stanova ali i onih koji su trebali da sruše ikonu brutalizma australijske arhitekture sedamdesetih godina prošlog veka.

Zgrada Sirius bila je na meti buldožera zbog svoje lokacije s koje se pruža sjajan pogled na Sidnejsku operu.

Buldožeri se okreću nazad: Sudija je doneo odluku da se objekat ne ruši i da ostane vredan deo arhitektonskog nasleđa Australije.

 

Iako su neki u ovoj situaciji videli mogućnost da ostvare dobit, na sreću, većina je rušenje ove prepoznatljive zgrade prepoznala ko poraz. Čak je i najveća australijska unija građevinarstva, šumarstva, rudarstva i energetike (CFMEUzabranila svojim članovima da upotrebe buldožere na Siriusu.

Nakon što je slučaj iznet na razmatranje pred sidnejskim sudom, sudija je doneo odluku da se objekat ne ruši i da ostane vredan deo arhitektonskog nasleđa Australije, piše Dezeen.

Sudija je tokom svog izlaganja istakao da Sirius stoji rame uz rame sa Sidnejskom operom i mostom Harbour, kao ikona Sidneja.

Organizacija Save Our Sirius prikupila je do sda oko 50.000 dolara i ima podršku na hiljade ljudi. Nakon presude, iz organizacije su istakli da su inspirisani da nastave borbu za očuvanje ovog objekta.

Objekat Sirius predstavlja ikonu brutalizma sidnejske arhitekture iz perioda moderne sedamdesetih godina prošlog veka, a projektovao ga je arhitekta Tao Gofers. Plan je bio da se zgrada zameni novom koja će tržištu ponuditi 250 luksuznih stanova s pogledom na Sidnejsku operu.

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *