Bauhaus autobus ispred zgrade originalne škole. Foto: Mirko Mielke
Aktuelno

Bauhaus autobus kreće na svetsku turneju

Povodom proslave 100 godina Bauhausa koja se ove godine obeležava u više nemačkih gradova, predstavnici ove škole krenuli su na neverovatnu turu.

Bauhaus radionica na točkovima samo je deo većeg projekta Spinning Triangles iza kojeg stoji organizacija SAVVY Contemporary. Poput originalnih predstavnika Bauhausa, i ovaj projekat se bavi bitnim globalnim pitanjima poput strukture moći, ekonomske nepravde i nasilja koje su prisutne i u industriji dizajna. Cilj projekta je da navede učesnike da razgovaraju o prostoru i imovini, i ispituju problematiku kompleksnog nasleđa u modernoj arhitekturi.

Foto: Mirko Mielke

Autobus je dizajniran po uzoru na originalnu Bauhaus zgradu u Desau u kojoj je Walter Gropius osnovao čuvenu školu 1919. godine.

Sam autobus je dizajniran po uzoru na originalnu Bauhaus zgradu u Desau u kojoj je Walter Gropius osnovao čuvenu školu 1919. godine, pa praktično izgleda kao njena mini-replika na točkovima.

Kako piše ArchDaily, u unutrašnjosti autobusa nalazi se i mala čitaonica opremljena pažljivo probranim naslovima o Bauhausu i njegovoj filozofiji.

Foto: Mirko Mielke

100 godina Bauhausa

Projekat Spinning Triangles uskoro će krenuti u Desau, a Bauhaus autobus njegov je važan marketinški alat. Uskoro će posetiti Berlin i obrnuti koji krug na ceremoniji otvaranja svečanosti 100 godina Bauhausa. Nešto kasnije, autobus će krenuti na put do Hong Konga, a potom dalje po rasporedu. Za sada nije potvrđeno da će autobus stići i do Novog Sada. Vođe projekta nadaju se da će pomenuti projekat podstaći otvaranje nove škole – naslednika Bauhausa.

Ako niste baš sasvim sigurni kojim principima se vodila originalna škola i zbog čega je vremenom postala tako važna, pročitajte tekst 10 stvari koje morate da znate o Bauhausu.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *