Beograd se nalazi na 379. mestu što i nije tako stašno. Foto: Alex Blokstra on Unsplash
Aktuelno

Beograd među 500 gradova na svetu s najvećom emisijom ugljenika

Najbogatija populacija, koja čini 10% globalnog stanovništva, odgovorna je za skoro trećinu ukupne emisije ugljenika. Srećom, naši i evropski gradovi nisu dominantni na ovoj listi. Barem nisu pri vrhu…

Od globalne emisije ugljenika iz raznovrsnih izvora, čak 18% dolazi iz samo 100 gradova, iako više od polovine svetske populacije živi u urbanim sredinama. To je pokazala studija Tragovi ugljenika 13.000 gradova koju je sproveo međunarodni tim istraživača. Upoređen je uticaj emisije ugljenika u 13.000 svetskih gradova na osnovu podataka o nacionalnim emisijama ugljenika, profilima gradskih i ruralnih konfiguracija, stanovništvu i gradskim prihodima. Kao rezultat istraživanja dobijena je mapa sveta koja ilustruje neravnotežu prisustva ugljenika.

Prema izvedenoj studiji došlo se do zaključka da je emisija ugljenika u bliskoj vezi s prihodima stanovništva.

Azija i Severna Amerika, a zatim i Evropa „prednjače“ na mapi u odnosu na urbana naselja u Južnoj Americi i Africi. Prema izvedenoj studiji došlo se do zaključka da je emisija ugljenika u bliskoj vezi s prihodima stanovništva. Najbogatija populacija, koja čini 10% globalnog stanovništva, odgovorna je za skoro trećinu ukupne emisije ugljenika. Ovo znači da bi zajedničko delovanje na podizanju svesti o ovom problemu u veoma naseljenim i bogatim gradovima moglo imati veoma pozitivne uticaje, ArchDaily.

Što se tiče Srbije, obrađen je samo Beograd koji se našao na 379 mestu s karbonskim otiskom od 5.4 ±2.5 po glavi stanovnika. Od gradova u okruženju obrađena je Budimpešta, koja je na 210. mestu, Bukurešt na 205. mestu, dok je najlošije plasiran Beč – na 117. mestu ove neslavne liste.

Svetska top lista zagađivača izgleda ovako:

1. Seul, Južna Koreja

2. Guangdžou, Kina

3. Njujork, SAD

4. Hong Kong, Kina

5. Los Anđeles, SAD

6. Šangaj, Kina

7. Singapur

8. Čikago, SAD

9. Tokio, Japan

10. Rijad, Saudijska Arabija

117. Beč, Austrija

205. Bukurešt, Rumunija

210. Budimpešta, Mađarska

379. Beograd, Srbija

500. Neimenovana lokacija u Južnoj Koreji

Kompletnu tabelu možete pogledati na ovom linku.

 

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *