Pasivni dom okrenut prirodi; Foto: Studio PAD
Zelena gradnja

Energetski efikasan dom koji reciklira toplotu kako bi smanjio račune za klimatizaciju

Ugrađeni MVHR sistem koristi toplotu proizvedenu u kuhinji i kupatilu, mešajući ga sa čistim vazduhom koji cirkuliše kroz ventilaciju i prirodno hladnije delove ove pasivne kuće.

Kuća Lane End House koju je projektovao PAD Studio sagrađena je od prirodnih građevinskih materijala uz primenu održivih rešenja kako bi se povećala energetska efikasnost objekta. Zahvaljujući ovakvom ekološkom konceptu gradnje podignut je pasivan dom s minimalnim uticajem na životnu sredinu i fokusom na održivost.

Arhitektura objekta rešena je kroz primenu velikih balkona koji ne samo da smanjuju uticaj insolacije, već i imaju pažljivo postavljene otvore koji stvaraju veći protok vazduha čime se kuća prirodno ventilira i tako oslobađa toplote tokom vrelih letnjih meseci.

Predviđena je i funkcionalna bašta na prizemnom balkonu u kojoj ukućani mogu da gaje bilje.

U pejzažnom smislu, klijenti su želeli da kuća bude okrenuta prirodi. Iz tog razloga projektovani su veliki prozori koji dozvoljavaju da eksterijer postane deo enterijera, a predviđena je i funkcionalna bašta na prizemnom balkonu u kojoj ukućani mogu da gaje bilje. Položaj velikih prozora omogućava prirodno osvetljenje kuće tokom dana, dok u isto vreme omogućava sjajan pogled na pejzaž.

Drvo na fasadi i prozorima

Visokokvalitetno, izolovano drvo korišćeno je da bi se napravili prozorski okviri, smanjujući potrebu za veštačkim hlađenjem i zagrevanjem doma, obezbeđujući ekološki prihvatljive alternative tradicionalnim građevinskim materijalima.

Pored toga, drvo se proizvodi lokalno od obnovljivih izvora, a opeke od kojih je napravljen kamin, ručno su pravile lokalne zanatlije. U prizemlju je beton korišćen kako bi građevina bila dodatno hermetizovana i zbog dodatne regulacije unutrašnje temperature, piše Inhabitat.

Opeku za kamin ručno su pravile lokalne zanatlije, dok je drvo za fasadu i prozora korišćeno iz lokalnih izvora.

Ugrađeni MVHR (Mechanical Ventilation Heat Recovery) sistem osmišljen je tako da reciklira toplotu proizvedenu u kuhinji i kupatilu, mešajući ga sa čistim vazduhom koji cirkuliše kroz ventilaciju i prirodno hladnije delove kuće.

Primena ove metode grejanja i hlađenja, uz korišćenje SAP proračuna i EPS procene, ovaj impresivna kuća na jezeru pravi je primer savremene gradnje i pasivnog doma.

Grafička podloga

Osnova prve etaže

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *