Zelena gradnja

Ovako će izgledati najzeleniji stambeni objekat u Belgiji

Zelena palata je pravi borac protiv zagađenja vazduha jer će ona godišnje moći da apsorbuje 5,5 tona ugljen-dioksida iz atmosfere.

Arhitekta Stefano Boeri koji se proslavio čuvenom zgradom Bosco Verticale u Milanu, koja je pobrala brojne nagrade zahvaljujući svojoj ozelenjenoj fasadi, nedavno je predstavio projekat održivog stambenog bloka u Antverpenu. Ovaj inovativni objekat zvani Palazzo Verde zasnovan je na formiranju polujavne bašte na prizemlju i tri velike krovne terase s vrtovima koje će krasiti 86 stabala drveća i 2.200 višegodišnjih žbunastih biljaka koji će se prostirati na površini od 429 kvadratnih metara.

Najzeleniji stambeni objekat u Belgiji moći da godišnje apsorbuje 5,5 tona ugljen-dioksida iz atmosfere.

Projekat Palazzo Verde pokrenut je s namerom da se doprinese borbi protiv zagađenja vazduha, imajući u vidu da će ovaj blok moći da godišnje apsorbuje 5,5 tona ugljen-dioksida.

„Smatramo da je veoma važno da četvrt New Zuid ima novu zelenu tačku, bilo u formi dvorišta ili krovnih bašti, s dovoljnom količinom stabala i žbunastog rastinja koje će gradu vraćati kiseonik. Veoma smo zadovoljni našim prvim projektom u Belgiji, koji pokazuje da čak i mali stambeni objekti mogu svojim stanarima ponuditi kvalitet u formi zelenih prostora za društvene aktivnosti.“, rekao je Stefano Boeri.

Zajednički prostori za popravljanje bicikala

Zgrada Palazzo Verde oblikovana je u formi slova L i ona delimično zatvara dvorište čiji pejzažni dizajn potpisuje belgijski arhitekta Bas Smets. Iz dvorišta se preko širokih staza može pristupiti zajedničkom prostoru gde stanari mogu da organizuju druženja ali i da popravljaju bicikle koji su omiljeno prevozno sredstvo u Belgiji.

Kroz čitav stambeni blok, kako preko prostranog dvorišta, tako i preko stepenasto formiranih krovnih terasa, prepliću se javni i privatni sadržaji što je i suština daljeg razvoja ove četvrti.

Rendering: Stefano Boeri Architetti, via ArchDaily

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *