Arhitektura

Bosco Verticale zvanično najinovativnija zgrada na svetu

Zelena zgrada u Milanu sa svojih 800 stabala i 14.000 biljaka na fasadi dobila je prestižno priznanje International Highrise Award za 2014. godinu.

O ovom fascinatnom objektu pod imenom Bosco Verticale pisali smo još tokom gradnje kada smo mislili da to isuviše dobro izgleda da bi tako nešto bilo stvarno. Međutim, zgrada je završena i useljena!

Bosco Verticale zapravo čine dve kule čije smaknute terase su potpuno pokrivene zelenilom pa objekat izgleda kao vertikalna šuma.

bosco-verticale-02

Projekat Bosco Verticale osvojio je nagradu International Highrise Award za 2014. godinu a žiri se složio da bi ovaj projekat mogućao biti prototip za gradove budućnosti.

Vertikalna šuma je izraz ljudske potrebe da bude u kontaktu s prirodom. To je radikalna i odvažna ideja za gradove budućnosti i bez sumnje predstavlja model kako bi se trebale graditi zgrade u gusto naseljenim gradovima Evrope – rekao je predsednik žirija Christoph Ingenhoven.

Dve kule zajedno imaju 113 stanova a svaki od njih nudi sjajan pogled na grad. Ali i baštu na terasi!

bosco-verticale-03

Bosco Verticale je samoodrživ objekat. Struju proizvodi solarnim panelima a voda iz kanalizacije se posle prečišćavanja koristi za zalivanje biljaka.

bosco-verticale-04

Cela stabla su transportovana kranom i sađena na terase.

bosco-verticale-05 bosco-verticale-06

Šuma skriva poglede od komšiluka.

bosco-verticale-07 bosco-verticale-08 bosco-verticale-09 bosco-verticale-10

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *