Na petom spratu uselio se – gradski park! Foto: Stephen Miller
Zelena gradnja

Zgrada presečena zelenim krovom koji podstiče stanare na druženje

Iako je projektovana kao kula, ova zanimljiva zgrada ima plato namenjen javnoj upotrebi smešten na petom spratu koji je postao omiljeno mesto stanara ali i komšiluka.

Kroz objekat Yard, podignutog u u istočnom delu Portlanda, simbolično je predstavljen rapidni proces transformacije i revitalizacije ovog grada u saveznoj američkoj državi Oregon. Ova zgrada od 20 spratova, koju potpisuje arhitektonska firma Skylab, ima mešovitu upotrebu, te su u njoj smeštene stambene jedinice, komercijalni i prodajni prostori ali i kancelarije i prostran parking. Međutim, njen najzanimljiviji element jeste krov koji izgleda kao da seče zgradu na petoj etaži.

Plato je napravljen u formi zelenog krova s težnjom da podstakne stanare na druženje i zajednički rad.

Iako je projektovana kao kula, ova zanimljiva zgrada ima plato namenjen javnoj upotrebi smešten na petom spratu. On je napravljen u formi zelenog krova s težnjom da podstakne stanare na druženje, zajednički rad i sve to dok uživaju u prelepom pogledu na Portland.

Zajednički rad? Da, Yard je smešten u kvartu kojeg sada masovno naseljavaju milenijalci koji pokreću startape i preduzetničke poslove kojima žele da podignu ovaj grad na noge.

Gradski park u zgradi

Tako je usred zgrade nastala zelena oaza koja je postala omiljeno mesto stanara, ali i obližnjeg komšiluka. Naime, ova zelena površina je javna pa je mogu posećivati svi – baš i kao i bilo koji gradski park.

Iznad zone platoa nastavlja se kula, koja dalje ka vrhu služi isključivo za stambene namene.

Stanovi su organizovani na način da je pogled sa zapadne strane usmeren na urbani pejzaž grada, dok se na istoku vidi dinamičan planinski krajolik.

Zgrada koja podstiče preduzetništvo

„Yard predstavlja produkt gradskog napora da se revitalizuje preduzetnički duh.“ – kažu arhitekti iz Skylaba i dodaju da bi „ovaj projekat trebalo da bude iskra novog susedstva, koja će biti veza između postojećih gradskih elemenata, inovativnog dizajna i nedovoljno iskorišćenih lokacija uz reku.“

Mnogobrojini zabavno-rekreativni sadržaji oformljeni u zgradi trebalo bi da odgovore na potrebe stanara.

Tu su bazeni, spa-centar, teretane…

Foto: Stephen Miller via V2com

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *