Građevinarstvo

Zgrada Naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu dobija konačan izgled

Posetili smo gradilište najvećeg naučno-tehnološkog parka u Srbiji, u kojem su u toku završni građevinski i zanatski radovi

Informacione tehnologije predstavljaju privredni sektor koji se dominantno razvija u jugoistočnoj Evropi, pa je i kod nas primetna potreba za inženjerima ove struke, ali i za studijskim i kancelarijskim prostorom. Naučno-tehnološki park u Beogradu uveliko beleži zapažene rezultate, otpočela je izgradnja objekta u Nišu, a preispituje se adekvatna lokacija i u Kragujevcu. Međutim, Novi Sad je postao prava meka za IT sektor u našoj zemlji pa ne čudi što se baš u ovom gradu zida najveći Naučno-tehnološki park u Srbiji. U našoj poseti gradilištu ovog velikog projekta uverili smo se da će objekat zaista biti impresivan, ali su se i iskristalisala pojedina pitanja po pitanju rokova.

U najupečatljivije radove spada izrada fasade od staklenih elemenata različitih dimenzija, koji objektu uveliko daju razigran i dinamičan izgled.

Masivna betonska konstrukcija od 29.000 kvadrata prati krivinu raskrsnice uz kaskadno povećanje spratnosti. Sa spratnom visinom od 4,20 metara, ova šestospratnica je ekvivalent zgradi od deset etaža. U najupečatljivije radove spada izrada fasade od staklenih elemenata različitih dimenzija, koji objektu uveliko daju razigran i dinamičan izgled. Veći deo fasade je postavljen, a uskoro se očekuje i zatvaranje kompletnog objekta.

Perforirana tavanica

Pristup dnevne svetlosti u unutrašnjost ovog monolitnog zdanja omogućiće tri atrijuma. Podnožje jednog od njih čini perforirana tavanica prvog sprata, koja će biti prekrivena ojačanim staklom, tako da osvetljava prostrani hol s tribinama, u kojem se trenutno odvijaju radovi na staklenim portalima. Uporedo se postavljaju pregradni zidovi, ventilacioni vodovi, sistem za gašenje požara, električne i vodovodne instalacije.

Stakleni krov u pripremi

Grubi radovi izvedeni su i na budućem amfiteatru čiji kapacitet za sada nije definisan, a aktuelno je i montiranje metalne konstrukcije za stakleni krov. Predstojeće aktivnosti obeležiće rušenje preostalog dela zgrade TMD-a kako bi se proširila ulica Dr Ilije Đuričića i na njenoj trasi realizovala kružna raskrsnica.

A rokovi?

Iako radovi na Naučno-tehnološkom parku u Novom Sadu, koje izvodi firma Italiana Costruzioni, naizgled teku po predviđenom planu, postavlja se pitanje kada će objekat zaista biti gotov. Nije poznato zbog čega je planirano funkcionalno opremanje tek 10.000 kvadrata do iduće školske godine, pri čemu će ukupni period kompletiranja tek trećine zgrade Naučno-tehnološkog parka iznositi dve i po godine. Da li je uzrok relativno sporom tempu ekonomske prirode, neodgovornosti nadležnih sluzbi ili spora birokratija, i dalje ostaje nepoznanica.

Galerija fotografija s gradilišta:

 

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *