Drvena DIY kuća sa zelenom fasadom u 50 nijansi zelene; foto: Stijn Poelstra
Svetski projekti

Ova kuća je toliko jednostavno zamišljena da su je vlasnici sami sagradili

Muž i žena iz Holandije bili su spremni da po kupovini placa zavrnu rukave, prionu na rad i sami sebi izgrade novi dom. Nekoliko godina kasnije, vidimo da im se trud zaista isplatio.

Dizajn ove „uradi sam“ kuće potpisuje studio Reset Architecture kojem je to bilo prvi put da radi na sličnom projektu. Kuću su osmislili tako da svaki njen element bude jednostavan za izvođenje i sastavljen pomoću bazičnih građevinskih tehnika. Njihovi klijenti tražili su pomoć sa strane jedino kada je to bilo najpotrebnije, a većinu radova obavili su lično.

Izgrađena je od izolovanih drvenih panela koji se proizvode prefabrikovano, a potom se sastavljaju na licu mesta

Kuća je oblika jednostavne kocke, što je umnogome pojednostavilo proces gradnje, mada svojim izgledom potpuno odudara od ostalih kuća iz male holandske provincije. Izgrađena je od izolovanih drvenih panela koji se proizvode prefabrikovano, a potom se sastavljaju na licu mesta po sličnom principu kao što to radi firma iz Čačka o kojom smo nedavno pisali.

Prefabrikovani drveni paneli se dovoze na gradilište i sastavljaju na licu mesta

Visoka je oko četiri metra, a uz kuću se nalazi i mala ostava/garaža obložena zelenim daskama u istim zelenim nijansama.

50 nijansi zelene

Fasada joj je podeljena u dva dela. Gornji deo obložen je crnim pločama, a horizontalne ploče donjeg dela su obojene u 50 nijansi ali ne sive već zelene boje. Kako piše DesignMilk, na konačni izgled ove kuće uticali su umetnici Mark Rothko and Josef Albers, čiji rad vlasnica kuće, inače istoričarka umetnosti, veoma ceni.

Postavljanje fasade u 50 nijansi zelene boje

Enterijer uradi sam kuće

Enterijer prizemlja osmišljen je tako da propusti što više sunčeve svetlosti tokom dana. U pitanju je koncept otvorenog plana u koji su uključeni kuhinja, dnevni boravak, pomoćne prostorije i trpezarija koja po potrebi može da se preoblikuje u radni prostor.

Minimalističko stepenište smešteno u samu sredinu objekta vodi na sprat gde se nalaze tri spavaće sobe i kupatilo. Zanimljivo je da se ispod stepeništa nalazi i malo skladište ne bi li se prostor maksimalno iskoristio.

Vertikalni presek kuće na kome se vidi raspored glavnih prostorija.

Kako je tekla gradnja ove kuće možete videti na stranici projekta DIY House.
Fotografije potpisuje Stijn Poelstra.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *