Izdvojeno, Svetski projekti

Završena dijamantna zgrada kraljice arhitekture

Struktura ravnih strana i oštrih ivica transformisala je nekadašnju vatrogasnu stanicu u Antverpu po projektu pokojne Zahe Hadid.

Pobedničko rešenje za novu lučku upravnu zgradu, koje je osmislila arhitektonska firma Zaha Hadid Architects, odiše futurističkim dizajnom, dok ujedno odaje počast istoriji grada. Naime, Antverp je nekada bio poznat kao mesto u kom se trgovalo dijamantima, pa odatle i ideja o realizaciji ovakve strukture iznad postojeće zgrade, na čijoj se sjajnoj fasadi ogledaju oblaci i obližnja luka.

Antverp je nekada bio poznat kao mesto u kom se trgovalo dijamantima, pa odatle i ideja o realizaciji ovakve strukture iznad postojeće zgrade.

 

Novi lučki objekat postao je centralno radno mesto za upravu koju čini oko 500 ljudi. Do potrebe za proširenjem došlo je sasvim očekivano, obzirom da je Antverpen druga najveća luka u Evropi. Luka omogućava transport oko 200 miliona tona robe godišnje, a zapošljava oko 60 hiljada ljudi.

Vođeni pobedničkim projektom biroa Zahe Hadid, novi volumen dodat je na postojeću zgradu predstavljajući njenu krunu, a ujedno i eliminišući mogućnost da se ugroze fasade postojećeg objekta.

Zapravo, ova zgrada je potpuno nekarakteristična za čuvenu Zahu Hadid, čiji su projekti uglavnom bili zakrivljene forme. Nova struktura ima staklenu fasadu koja je izvedena od trougaonih panela. Neki od njih su transparentni, kako bi propuštali svetlost u unutrašnjost.

Staklo je takođe korišćeno u konstrukciji novog krova postojećeg objekta.

Ova zgrada potpuno je nekarakteristična za Zahu Hadid, čiji su projekti uglavnom bili zakrivljene forme.

 

Tokom obnove starog objekta i izgradnje novog, vođeno je računa o energetskoj efikasnosti, tako da su raznovrsni održivi sistemi sastavni deo nove lučke zgrade.

Novi biser Antverpa je useljen, a pokojnoj Zahi Hadid i svim njenim saradnicima treba odati priznanje za ovakav biser arhitekture. Ili je možda bolje reći dijamant arhitekture

Foto: via ZHA, Hufton+Crow, Tim Fisher, Helene Binet

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *