Kuća u obliku dijamanta; Foto: Panagiotis Voumvakis
Izdvojeno, Svetski projekti

Primorska grčka kuća na „malo“ drugačiji način

Iako su i kod ove grčke kuće primarne boje bela i plava, njen dizajn je potpuno radilakan kada su u pitanju tradicionalne morske kuće u okruženju.

Naime, dobijeni dizajn je rezultat istraživanja studija 314 architecture o primeni japanske origami tehnike u praktičnoj arhitekturi. Izgrađen u podnožju planine Imitos, ovaj objekat, s površinom od 300 metara kvadratnih raspoređenih na četiri nivoa, dizajniran je tako da svesno bude eksponiran i da privlači poglede. Međutim, kuća se nalazi na uglu dve ulice, pa je to u najvećoj meri uticalo na formiranje njene izdužene osnove koja podseća na oblik dijamanta.

Foto: Panagiotis Voumvakis

Kuća se nalazi na uglu dve ulice pa je to u najvećoj meri uticalo na formiranje njene izdužene osnove koja podseća na oblik dijamanta.

Stenoviti teren zadao je dosta poteškoća arhitektama, tokom formiranja kuće u skladu sa uslovima lokacije. Neki delovi su izravnani kako bi postali terase, dok su drugi potpuno zamenjeni objektom.

Foto: Panagiotis Voumvakis

Četiri etaže

Na najviša dva nivoa kuće smešten je master apartman, na srednjem su dnevni boravak i gostinske spavaće sobe, dok su na prizemlju dodatne spavaće sobe i parking prostor, piše Designboom.

Foto: Panagiotis Voumvakis
Foto: Panagiotis Voumvakis

Najistaknutiji element su svakako veliki prozori koji pokrivaju zakošene delove fasade.

Osim same forme objekta, najistaknutiji element su svakako veliki prozori koji pokrivaju zakošene delove fasade. Zahvaljujući pokretnom sistemu zavesa, sve transparentne površine mogu biti adekvatno pokrivene. Električni sistem zavesa je programiran da se prilagođava dobu dana i jačini sunčeve svetlosti, u zavisnosti od trenutnog godišnjeg doba i tako se optimizuje količina prirodnog osvetljenja i ventilacije.

Foto: Panagiotis Voumvakis

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *