Foto: Jeremy Austin
Regionalni projekti

Arhitektonski dijamant na Korčuli

Impresivna skulpturalna fasada nalik na brušeni dijamant delo je ruku beogradskog akademskog umetnika Saše Ivanovića.

Na živopisnom ostrvu Korčula u Dalmaciji, pred samu turističku sezonu otvorena je Diamond Villa – jedna od najlepših i najluksuznijih vila na Jadranu. Ova rapsodija arhitektonskog i umetničkog stvaralaštva, napravljena je tako da ispuni sva očekivanja zahtevnih gostiju i hedonista.

Impresivna skulpturalna fasada nalik na brušeni dijamant delo je ruku beogradskog akademskog umetnika Saše Ivanovića, stvoreno u saradnji s vlasnikom ove vile. Kreirana je forma koja je naizgled kao okvir kuće, ali je zapravo umetnička instalacija koja ima direktan uticaj na čula i emocije.

„Posmatranje dela odvešće vas na čudna putovanja i dovesti u mir i spokoj, otrgnuvši vas iz opterećujuće svakodnevnice otkidajući dragocen deo vremenskog životnog toka u službu nečeg vrednog“, opisao je sam umetnik Ivanović ovo delo nastalo u prirodi.

Vila funkcioniše kao dve zasebne celine; Foto: Jeremy Austin

Fasada je napravljena od EPS panela iz kojih je Saša Ivanović izbrusio skulpturalne oblike na licu mesta.

Naime, kompanija Kumal iz Zagreba je za potrebe ove fasade razvila specijalne panele od ekspandiranog polistirena iz kojih je onda Saša Ivanović sa svojim timom izbrusio skulpturalne oblike na licu mesta. Modelirao je materijal po senkama sunca, brusio je ogromni beli dijamant radeći na njemu intenzivno mesec i po dana. Tako je nastala prepoznatljiva fasada koja privlači poglede ne samo laika već i struke.

Specifičnost ove vile od 360 kvadrata je da se iz svake sobe gleda na more, dok se iz nekih prostorija i s terasa vide i susedna ostrva ili obala. Vila može funkcionirati kao dve zasebne jedinice, i to svaka sa svojim infinity bazenom od po 40 kvadrata. Do obližnje šljunčane plaže stiže se šetnjom dugom kilometar i po, na koju se može privezati brod. U okružju nema susednih kuća te je gostima osigurana privatnost i mir. Ispod i iznad kuće nalaze se stari kameni zidovi, jer su u davnim vremenima ovde bila polja s plodnom zemljom, a sad je tlo pokrila makija sa po kojim drvetom bora ili hrasta.

Donji deo nezavistan je od gornjeg dela vile; Foto: Jeremy Austin

Enterijer koji prati eksterijer

I u gornjoj i u donjoj smeštajnoj jedinici, enterijer verno prati eksterijer kroz luksuznu opremu i savremeno oblikovanje unutrašnjosti. S ulaza se gleda na veliki dnevni boravak opremljen elegantnim trosedom, foteljom, tabureom i dva stolića, a sve je utopljeno toplim bojama. Centralna tačka kuhinje, koja se nadovezuje na dnevni boravak, jeste ostrvo s visokim sedenjem, a svi su aparati skriveni, da se ne naruši jednostavnost uređenja. Nigde u kući ne vide se klima uređaji.

– Dnevni boravak spaja se s terasom na kojoj je dugačak, veliki sto, jer namena kuće je za boravak leti i tu se skladno tome nalaze glavni prostori za sedenje i uživanje. Nameštaj na terasi je vrhunskog dizajna, prati dojam fasade. Ovde je, naravno, i prostrani bazen – opisuje nam vlasnik.

Na vrhu objekta je spavaća soba od 35 kvadrata s raskošnim velikim krevetom, vizuelno otvorenim kupatilom s black out zavesama, WC ima vrata, dok je kada na otvorenom. Soba ima i mali privatni vrt okružen zelenilom. Na srednjoj etaži su dve jednako velike spavaće sobe s kupatilima. Svaka soba u čitavoj kući uređena je kao priča za sebe te pružaju gostu jedan profinjen i ugodan dojam. Gornja jedinica kuće ima četiri kupatila. Druga terasa, na srednjoj etaži, uz vrhunski pogled takođe ima dugačak sto.

Enterijer krase velike slike Saše Ivanovića; Foto: Jeremy Austin

Enterijer verno prati eksterijer kroz luksuznu opremu i savremeno oblikovanje unutrašnjosti.

Eksterijer je deo enterijera; Foto: Jeremy Austin

Infinity bazen koji pleni pažnju

Dve smeštajne jedinice kuće su slično uređene, odnosno stilski su ujednačene.

– Ovde, recimo, mogu boraviti dve generacije iste porodice, a da pritom imaju određenu izolaciju jedni od drugih. Na primer, s gornje terase kuće na uzvišenoj poziciji ne vidi se donja terasa drugog objekta. U obe jedinice ulazi se direktno u prostrani dnevni boravak. Svaka ima dve terase i svoj roštilj. Infinity bazen u gornjem objektu smešten je pola metra od dnevnog boravka, na terasi površine od 150 kvadrata, dok je u donjem nešto veća terasa od 170 kvadrata, a bazen se nalazi pet metara od dnevnog boravka kako bi se ovde mogla organizovati manja događanja za oko 60-ak osoba. Bazen, takođe ima infinity efekat – opisuje nam vlasnik.

Infinity bazen iz kojeg puca pogled na Jadransko more; Foto: Jeremy Austin

Za uređenje bazena korišćena je tamno siva keramika, ali boja vode kada je bazen pun ima plavu boju.

Za uređenje bazena korišćena je tamno siva keramika, ali boja vode kada je bazen pun ima plavu boju. Specifičnost uređenja enterijera je u tome da se u čitavoj kući može videti mnoga umetnička dela, velike slike Saše Ivanovića.

– Njegove slike bile su mi inspiracija kod nastanka ovog projekta. Kad smo se upoznali i kad sam ih video prvi put, autor mi je rekao da ne postoji mesto dovoljno dobro da bi ih negde trajno izložio i prodao ih. To mi je bio izazov – smeje se vlasnik.

Sav nameštaj je obložen sivkastim grigio ogledalima što daje elegantan dojam. Staklene ploče visine su tri metra kao i ormani. Puno je open space prostora kako bi se čitav enterijer sjedinio s vizurama okoline.

– Kuća je opremljena vrhunskom tehnikom i sigurnosnim uređajima. Ima čak anti-drone sistem za obranu privatnosti – govori vlasnik.

Iz svih soba je omogućen pogled na more; Foto: Jeremy Austin

Ništa bez dobrih majstora

Pored objekta je parking za pet vozila. Za zabavu gostiju nudi se i vinski podrum s najboljom ponudom stranih i domaćih vina, šampanjaca i drugih pića. Gostima je u ponudi i angažman vrhunskih majstora kuhinje iz restorana. Sve je na vrhunskom nivou usluge i ponude, za šta je zaslužan vlasnik koji je mnogo putovao svetom i skupljao iskustva boravcima u najkvalitetnijim turističkim mestima visoke klase. Pohvalio je, za kraj, lokalne izvođače koji su u nekoliko navrata spasili stvari prilikom gradnje objekta.

– Posebno moram naglasiti da je čitav projekat i njegov završetak bio ugrožen zbog izuzetno velikih manjkavosti u glavnom projektu, što je uzrokovalo veće nepredviđene troškove i znatno kašnjenje završetka ukupnog projekta. Ipak, zahvalan sam lokalnim izvođačima radova kao i čitavom timu novih projektanata koji su krajnje nesebično uspeli da isprave nedostatke kao i da čitav projekat privedu kraju – rekao je vlasnik vile.

Vila je opremljena je i anti-drone sistemom za obranu privatnosti; Foto: Jeremy Austin

Pogledajte celu fotogaleriju:

Diamond Villa ima skulpturalnu fasadu nalik na brušeni dijamant; Foto: Jeremy Austin
Diamond Villa ima skulpturalnu fasadu nalik na brušeni dijamant; Foto: Jeremy Austin
Foto: Jeremy Austin
Foto: Jeremy Austin

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. Nikolina

    Wow koji sulud tekst. Ni spomena imenu arhitekta koji je isprojektirao kucu, kao nito dizajnera. Vjerujem da taj kipar ne bi ni imao sto raditi da arhitekt nije osmislio spomenuti procelje.

  2. Igor Conić

    Nismo uspeli da dobijemo tu informaciju. Moze se naslutiti i zasto iz zavrsetka teksta

Ostavite odgovor

Obavezna polja *