Zaliv Tri žala na poznatom ostrvu u Jadranskom moru postao je bogatiji za novo arhitektonsko delo koje je projektovano spram mere čoveka i u duhu izvornih vrednosti graditeljske baštine lokalne sredine.

Po projektu arhitekte Vedrana Jukića iz biroa SODAarhitekti u Korčuli je nikla kuća za odmor Tinel. Strme i uske parcele relativno male površine i severne padine u velikoj meri su uslovile projektno rešenje, a sve u cilju da se napravi što ugodniji ambijent za boravak.

Kako navode arhitekte, prilikom projektovanja vodilo se računa o primeni izvornih vrednosti graditeljske baštine sredine kao što su jednostavnost, funkcionalnost i primereno ljudskoj meri. Zgrade su projektovane na savremen način kako bi se ostvarile nove vrednosti skladno današnjem načinu života i novom korišćenju prostora. Želja je bila da je proporcije i veličina zgrade budu maksimalno usklađene sa tradicionalnom arhitekturom lokalnog kraja.

Želja je bila da je proporcije i veličina zgrade budu maksimalno usklađene sa tradicionalnom arhitekturom lokalnog kraja.

Zgrada je smeštena na izrazito strmom terenu pa se projektom trudilo da se maksimalno uklopi u krajolik i da se poveže sa pripadajućom parcelom. Oblikovana je kao poluukopana, u jednostavnim manjim volumenima koji su međusobno u takvom odnosu da se ostvaruju bogati prostorni odnosi unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora. Zato su se primenili ravni krovovi kao elementi koji omogućuju maksimalno korišćenje spoljašnjeg prostora i boravak na otvorenom, što je važna karakteristika korišćenja tradicionalne mediteranske arhitekture.

Čitava parcela je promišljena kao celovita građevina koja se sastoji od prostora različitih karaktera.

Primenjeni su ravni krovovi kao elementi koji omogućuju maksimalno korišćenje spoljašnjeg prostora i boravak na otvorenom

Pogodna lokalna klima omogućuje izrazito bujan rast mediteranskog bilja, pa je i hortikulturno uređenje vrlo bitan faktor lokalnog kraja.

Spoljašnje ivice građevine oblikovane su žardinjerama s mediteranskim biljem.

Faktografija

LOKACIJA: Tri žala, Korčula
AUTOR: Vedran Jukić
AUTORSKA SARADNJA: Maša Medoš
PROJEKTNI TIM: Mihaela Goluža, Jure Čudina
GODINA PROJEKTA: 2015.
GODINA REALIZACIJE: 2017.
POVRŠINA LOKACIJE: 2x300m2
BRUTO POVRŠINA: 2×240 m2
NAGRADE I PRIZNANJA: Leonardo 2015. Award – 2. nagrada u kategoriji projekata obiteljskih kuća, Minsk | S.ARCH Conceptual Design Award 2016 – finalist užeg izbora
IZLOŽBE: VI. bijenale mladih arhitekata, Minsk | Leonardo 2017 Award – Izložba nagrađenih radova u Udruženju arhitekata Rusije, Moskva | 20. Salon arhitekture, Novi Sad
FOTOGRAFIJE: Davor Radman (dron), Marko Mihaljević
KLIJENT: Radman grupa d.o.o.

KONSTRUCIJA: RADIONICA STATIKE . Vlaho Miljanović
HIDROTEHNIKA: CAD PROJEKT . Dragutin Vukovojac . Josip Lončar
TERMOTEHNIKA: TERMOPROJEKTING . Tomislav Vučinić
ELEKTROTEHNIKA: ELAG . Renata Gajšak
FIZIKA ZGRADE: AKFZ STUDIO . Mateo Biluš
PROMET: IPB CAR . Hrvoje Kostelac

Fotogalerija

Kuća na Korčuli u uvali Tri žala; foto: Marko Mihaljević
Kuća na Korčuli u uvali Tri žala; foto: Marko Mihaljević

Kad ste već ovde…