Ovaj projekat dobio je pohvalu na 40. Salonu arhitekture u Beogradu u kategoriji „Gosti salona – delo u inostranstvu“.

Po projektu Saše i Maline Čvoro, na uzvišenju sa pogledom na Banja Luku, izgrađen je objekat individualnog stanovanja svedenog savremenog arhitektonskog oblikovanja. Snažna veza sa prirodom ostvarena je zadržavanjem postojećih visokih stabala na parceli, što je uslovilo postavljene gabarite objekta.

Kuća se u potpunosti otvara ka gradu i upija ga u sebe. Prema ulici ona je introvertna, vidljiva je samo njena poslednja etaža, gde je od sadržaja dostupan samo parking za automobile.

 

Materijalizacija segmenata fasade od drveta kontrapunkt je osnovnom belom kubusu kuće na Starčevici.

Omogućavanje stalnog vizuelnog kontakta sa gradom ostvareno je i pozicijom otvorenog glavnog stepeništa sa kojeg se ulazi u kuću na središnjem nivou.

Drvena fasada

Materijalizacija segmenata fasade od drveta kontrapunkt je osnovnom belom kubusu kuće na Starčevici, naselju u Banja Luci.

Foto: via Malina Čvoro

Kad ste već ovde…