Enterijeri, Izdvojeno

Pariska škola: Šta sve može da stane u stan od 30 kvadrata

Nekadašnji mračni i nefunkcionalni stan, sada je udoban i dinamičan prostor ispunjen svetlošću.

Arhitekta Richard Guilbault uspeo je da ovaj pariski stan od samo 30 metara kvadratnih u potpunosti transformiše za svoje klijente, mladi bračni par. Njihova želja je bila da se dobije dinamičan i prostran dnevni boravak, koji će sadržati u sebi i dosta prostora za skladištenje. Sve ovo je postignuto, ali u kompromisu sa spavaćom sobom, koja je do krajnih granica optimizovana.

Mali pariski stan

S novom organizacijom, dnevni boravak zauzima 2/3 od ukupne površine stana, dok je nekada to iznosilo 1/3. U zoni dnevne sobe nalazi se i mali trpezarijski sto kao i kuhinja. Ovaj prostor intezivno je osvetljen preko visokih prozora.

Mali pariski stan 02

Na potpuno nesvakidašnji način, preko dva stepenika, iz dnevne zone stupa se na platformu koja se krije iza zida kuhinje i predstavlja spavaću sobu. Iako deluje skučeno, ovaj atipičan prostor je potpuno udoban i takođe prijatno osvetljen.

Mali pariski stan 03

Mali pariski stan 04

Od ulaza u stan pa sve do kraja dnevne zone nalazi se prostor za skladištenje. U ovoj zoni, koja predstavlja kičmu stana, smeštene su sve potrebe korisnika što se tiče tehnike i skladištenja. Ovde se nalaze garderoberi, prostor za skladištenje, ostava, frižider, hladnjak za vina pa i televizor.

Mali pariski stan 05

Kupatilo je udobno, dobro organizovano i zauzima samo 2,3 metra kvadratna.

Mali pariski stan 06

U ovom stanu svi prostori su čistih linija i prefinjeni. Bele površine su osnovna podloga koja nosi prirodne materijale poput drveta.

Mali pariski stan 08

Mali pariski stan 07

Foto: Meero

Pogledajte joše interesantnih rešenja malih stanova.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *