Koncept otvorenog plana odaje utisak da kompletan enterijer ove prizemne kuće zauzima samo jedna velika soba, vizuelno podeljena u nekoliko celina. 

Za ovaj trik pobrinuo se kanadski studio Desjardins Bherer kada je prošle godine redizajnirao enterijer jedne hladne betonske kuće i od njega napravio ugodan prostor za čitavu porodicu.

Centralni deo objekta čini velika dnevna soba, a prostor koji ga okružuje zauzela je kuhinja sa trpezarijom, predsoblje i hodnici koji vode do ostalih prostorija. Međutim, zbog čega je sve tako belo i sterilno? Saznajte u nastavku teksta.

Pošto gazde ne provode mnogo vremena u domu, on je lišen raznih malih svakodnevnih objekata i elemenata za skladištenje.

Kuću poseduje penzionisani par koji često putuje i zapravo ne provodi mnogo vremena u domu. Upravo zbog toga prostor „ne guše“ razni mali svakodnevni objekti, a i smanjen je broj elemenata za skladištenje.

Skeletni sistem dozvolio otvaranja

Potpuno otvaranje kuhinje bilo je moguće jer je kuća izgrađena skeletno pa tako nema nosećih zidova već je isključivo nose betonski stubovi. Spuštanje elemenata za skladištenje na pod doprinelo je tome da do kuhinje dopire još više prirodnog svetla.

Postojeći betonski pod

Jedini element koji su dizajneri ostavili netaknutim jeste betonski pod koji od ranije imao ugrađeno grejanje pa nije bilo smisla menjati ga. Kuhinjski elementi urađeni su u beloj i u boji hrasta, koja celom prostoru pruža dašak topline. Slične nijanse prisutne su i u dnevnom boravku, ali se tamo nalaze na tkaninama.

Dominantni luster

Prostor krase impresivna umetnička dela bez kojih cela kuća ne bi imala tako naglašen identitet. Veliki luster u trpezariji delo je umetnika Gabriela Scota koji je poznat po svojim jedinstvenim komadima nameštaja i lampi.

Galerijski prostor u hodniku

U hodniku se nalazi nekoliko velikih slika, te ovaj deo kuće može da služi i kao galerijski prostor. Centralno delo predstavlja velika fotografija na pregradnom zidu koji delimično razdvaja kuhinju od hodnika, a napravio ju je porodični prijatelj.

Pogledajte ostatak fotografija ovog enterijera:

Kupatilo je, pogađate, belo.

Foto: Adrien Williams via V2com

Kad ste već ovde…