Sajmovi

Arena investicija u arhitekturi – iskorak ka umrežavanju struke

Najznačajniji događaj Arene biće panel diskusija, koja će biti održana 19. aprila u hali 2c, na kojoj će učešće uzeti predstavnici nekoliko stručnih segmenata.

Od 18. do 21. aprila 2018. godine na Beogradskom sajmu biće održan 44. Sajam građevinarstva SEBBEE. Od kako je ekonomska kriza protutnjala Evropom, srpska privreda i građevinarstvo doživeli su veliki pad, što se naročito osetilo i na proteklim sajmovima građevine. Međutim, ekonomski oporavak već nekoliko godina prati i buđenje velikih gradilišta, naročito u Beogradu, a novi Sajam grđevinarstva polako hvata priključak. Prikupljena je nova energija, koja će biti prikazana posetiocima, a to je šansa i za arhitekturu da se među prvima izbori za svoju poziciju u struci.

Investitori su zaboravili da najbolja rešenja mogu da pruže samo dobre arhitekte, ali da je za to potrebno povratiti poverenje.

Arhitekte ne vole preterano svoje kolege građevince, jer ih ovi ne doživljavaju kao inženjere već kao iracionalne umetnike. Ovaj antagonizam je udaljio arhitekte i od investitora, koji su prirodno zadržali vezu sa građevincima i preduzimačima, pa je najdeblji kraj izvukla sama arhitektura, ostavši izolovana u užim krugovima svojih stvaraoca. Investitori su zaboravili da najbolja rešenja, kako funkcionalno tako i estetski, mogu da pruže samo dobre arhitekte, ali da je za to potrebno povratiti poverenje. Možda je ovaj projekat početak jednog značajnog umrežavanja investicija, nadležnih državnih institucija, projektnih biroa i lokalne samouprave, na putu kao preporodu struke.

Arena investicija

U okviru Sajma građevinarstva, u hali 1 Beogradskog sajma, biće održana i Arena investicija u arhitekturi (AIA), koji je prvi događaj te vrste koji započinje umrežavanje navedenih činioca struke. Najznačajniji događaj Arene biće panel diskusija, koja će biti održana 19. aprila u hali 2c, na kojoj će učešće uzeti predstavnici nekoliko stručnih segmenata.

Panel će otvoriti predavanja Dajane Cahun, menadžera Sajma građevinarstva i Dr Tatjane Mrđenović, idejnog tvorca AIA, a svojim predavanjima nadovezaće se predstavnik Privredne komore Srbije u sektoru građevine i građevinske industrije, Ivana Vuletić, kao i predstavnik Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Đorđe Milić.

U sektoru investicija u privredi, građevinarstvu i nekretninama izlaganja će imati Prof. Dr Slavenko Grgurević, Zoran Mitić i predstvanici Klastera nekretnine, koji će napraviti osvrt na ekonomsku klimu u Srbiji i smernice kojima može krenuti investiranje u građevinskom sektoru.

Prezentacija atraktivnih projekata u Beogradu i Srbiji

Najbrojniji izlagači svakako će biti predstavnici projektnih biroa, koji će publici predstaviti svoja najnovija ostvarenja, koja su u procesu izvođenja ili se njihovo izvođenje planira u bliskoj budućnosti. Na ovom segmentu panela biće prikazani trenutno najatraktivniji projekti koji se realizuju u Beogradu i Srbiji, ali i neki kapitalni projekti u inostranstvu. Ispred prjektanata će govoriti Anja Ivana Milić, Irena Ilić, Prof. Dr Jovan Despotović, Prof. Mr Petar Arsić, Jugoslav Janjić, Dejan Matejić i Milan Rašković.

Na panelu će biti prezentovan i jedan naučno-istarživački projekat Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u beogradu. U pitanju je inovativna, energetski održiva kuća Twist Box, koja je ušla u finale Solarnog Dekatlona, a koju će prezentovati Bojana Stanković.

Navedene teme ovog panela samo su razlog više da se poseti ovogodišnji Sajam građevinarstva. U hali 1 posetioci će moći da posete štandove arhitektonskih biroa i upoznaju se sa njihovim najnovijim projektima, što predstavlja vredan iskorak i otvaranje arhitektonske struke ka „spoljnom svetu“, a to i jeste primarni cilj AIA.

Više formacija o Areni investicija pronađite ovde.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *