Aktuelno, Arhitektura

Naš tim u finalu Solarnog dekatlona u Dubaiju s projektom Twist Box

Twist Box je održivi koncept stanovanja okrenut zelenoj arhitekturi s kojim se naš tim plasirao u finale zajedno sa još 20 najboljih timova iz celog sveta. Ali za pobedu im je potrebna naša podrška!

Nakon zapaženih prezentacija na Sajmu nauke i tehnike i Balkanskom arhitektonskom bijenalu 2017. godine, projekat Twist Box će publici biti prezentovan i na ovogodišnjem Sajmu građevinarstva. Sve informacije o projektu, kao i prateće makete, biće dostupne na štandu Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, ali će sam projekat biti prezentovan od strane arhitekte Bojane Stanković i na pratećem panelu Arene investicija u arhitekturi.

Šta je zapravo Twist Box?

U pitanju je jedan veoma kompleksan, višeslojan i višeznačan projekat, koji je pokrenut od strane tima profesora i studenata sa Arhitektonskog fakulteta, a kojima su se u startu priključili i studenti sa Elektrotehničkog, Mašinskog i Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Ovakav mešoviti tim je bio neophodan kako bi ceo projekat zadovoljio sve tehničke i estetske karakteristike zadate od strane Solarnog dekatlona, svetskog takmičenja u kojem učestvuju studentski timovi prestižnih svetskih univerziteta.

Naziv solarni nam govori da je koncept izvora energije baziran na sunčevoj toploti, a dekatlon (desetoboj) da predložena rešenja moraju odgovoriti na deset zadatih problema, počevši od energetske efikasnosti do kulturološko-estetskih karakteristika.

Osnovni cilj Twist Boxa je da pokaže jasnu vezu između bioklimatskog dizajna i savremenih tehnoloških inovacija

Na Solarnom dekaktlonu pojavljuju se samo timovi sa najsavremenijim tehničkim rešenjima i najčešće potiču iz razvijenih zemalja.

Naš tim se plasirao u finale zajedno sa još 20 najboljih timova iz celog sveta, što je veoma veliki uspeh, imajući u vidu činjenice da Solarni dekatlon postoji tek poslednjih petnaestak godina, da se na njemu pojavljuju samo timovi sa najsavremenijim tehničkim rešenjima i da najčešće potiču iz razvijenih zemalja. Ovogodišnji Solarni dekatlon će biti održan u novembru, a domaćini su Ujedinjeni arapski emirati, tačnije Dubai.

Osnovni cilj projekta Twist Box je da pokaže jasnu vezu između bioklimatskog dizajna i savremenih tehnoloških inovacija kroz stvaranje održivog koncepta stanovanja koji može da se koristiti za promovisanje zelene arhitekture. Naš tim je želeo da pokaže da savremeni dom može biti: funkcionalan, estetski atraktivan, tehnološki napredan, a po konceptu: tradicionalan, finansijski pristupačan, sa malim negativnim uticajem na životnu sredinu, pasivan, udoban, sam sebi dovoljan – nadograđujući i unapređujući istovremeno uobičajene premise savremenog stanovanja u regionu.

Naš tim je želeo da pokaže da savremeni dom može biti funkcionalan, estetski atraktivan i tehnološki napredan

Dijalog tradicije i budućnosti

Dvojnost paviljona Twist Box, inspirisana dijalogom između tradicionalnog nasleđa i novih opcija budućnosti, predstavlja osnovni princip formulisanja koncepta koji se iskazuje kroz različite aspekte projekta. Ova dvojnost je pre svega iskazana kroz dve opne. Unutrašnja opna je transparentna, savremena, apstraktna, dematerijalizovana i ujedno pruža sklonište i zaštitu. Spoljna opna je lagana, šatorasta, omogućava privatnost i adekvatnu zaštitu od sunca. Naziv Twist Box objašnjava taj diskurs na nivou koncepta i percepcije, ali i geometrijsku genezu forme koja je nastala tordiranjem kocke i njenih elemenata.

Dvojnost paviljona Twist Box, inspirisana dijalogom između tradicionalnog nasleđa i novih opcija budućnosti

 

Pružite podršku!

Naš tim je pokazao visok stepen stručnosti, inovativnosti, i profesionalizma koji je prepoznat od strane žirija Solarnog dekatlona i može se pozicionirati rame uz rame sa timovima iz Emirata, Saudijske Arabije, Malezije, SAD-a, Francuske, Italije i Holandije. Naravno, sada im je najpotrebnija podrška I to od nadležnih državnih institucija, ali i privatnih pokrovitelja, kako bi Twist Box najpre bio izgrađen i testiran u Srbiji, a zatim demontiran i preseljen u Dubai. Ovim bi pored političara i sportista i naši inženjeri mogli postati kulturno-naučne diplomate naše države.

Više informacija o projektu kao i o tome kako da našem timu pružite podršku potražite ovde.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *